Theils Quarantina: Køleskabstriage – nu gælder det om at bruge madvarene fornuftigt

i Mad af
MADKLUMME – Vi har formentlig samlet nok madvarer til at blive derhjemme. Nu gælder det om at bruge dem fornuftigt. Og måske er det også okay at være lidt nostalgisk i køkkenet i denne tid?

Triage er et medicinsk udtryk og det er, hvad læger eksempelvis gør, når de ankommer til en katastrofe. De danner sig et overblik over situationen og laver en benhårdt prioriteret liste over, hvem der skal have hjælp i hvilken rækkefølge.

Måske er det tid til at gøre det samme med køkkenskabe og køleskab. For det gælder om at spise tingene i den rigtige rækkefølge. Især nu, hvor de fleste, hånden på hjertet nok har købt lidt mere ind, end vi plejer. At skaffe sig et overblik og spise tingene i den rækkefølge, de kan holde sig i.

Min nabo fortalte mig, at en bekendt, der arbejder i detailbranchen har fortalt, at supermarkederne i disse dage har solgt mere end dobbelt så meget som de plejer at sælge til jul og påske tilsammen. Så der må være meget mad derude

Salaterne før kål. Tomaterne før gulerødder. Når man har det ekstra i huset, så er det vigtigt at gøre, hvad man kan for at undgå madspild og få tingene til at strække lidt længere. Tjek sidste udløbsdato på de ting, du har stående fra mejeriprodukter til pålæg, og gør som supermarkederne: Sæt det ældste forrest, så du får det brugt.

Her i eftermiddag sad jeg mutters alene på min terrasse og fik en kop kaffe, og pludselig var min nabo i sin have, og så fik vi lige en snak over plankeværket i behørig afstand. Det er rart at tale med andre, når man sidder og arbejder alene.

Hun fortalte mig, at en bekendt, der arbejder i detailbranchen har fortalt, at supermarkederne i disse dage har solgt mere end dobbelt så meget som de plejer at sælge til jul og påske tilsammen. Så der må være meget mad derude.

Min egen oprydning i køleskabet gjorde, at jeg fandt den pakke gær, jeg havde købt for meget for et par uger siden, da jeg skulle lave fastelavnsboller. Det var i en anden verden, hvor corona var noget, der skete i Kina, og ingen tænkte på at hamstre de små grå pakker med malteserkorset på.

Jeg købte bare lige to pakker, fordi jeg ikke havde opskriften med i butikken. Og nu var vi mere end tæt på sidste salgsdato, så jeg skrabede ingredienser sammen til de her boller med revne æbler, nødder og fennikelfrø.

Hvis man har lyst til at eksperimentere lidt med nye smage, må jeg så ikke opfordre til at man en enkelt aften bestiller takeaway fra en af de mange restauranter, der kæmper så hårdt for at overleve i denne krise?

Jeg havde ikke alt, hvad jeg skulle bruge i den originale opskrift, men det gør faktisk ikke noget. Jeg havde hverken rug- eller brændt maltmel, så det blev i stedet en rest speltmel og manitoba-mel for resten. Og da jeg bagte anden omgang i dag, var jeg løbet tør for fennikelfrø, Så jeg brugte i stedet Nigellafrø. Man kunne også have brugt sesam eller solsikkekerner.

Jeg har heller ikke noget mørk sirup i køkkenet, så jeg brugte noget spansk sukkerrørssirup, jeg havde stående. Det fungerede fint. Det kunne også have været en sjat honning. Selv om man som en generel regel helst skal følge bageopskrifter ret slavisk, så kan man godt skifte ingredienser ud med lidt rimelighed.

Jeg er sikker på, at de revne æbler kunne erstattes af revne gulerødder eller revet squash. Husk, at der er en samlet hævetid på 2,5 time + en halv time i ovnen, så hvis man gerne vil have boller til eftermiddagskaffen, så er det med at starte omkring frokosttid.

Der bliver cirka otte boller ud af den portion jeg lavede

En halv pakke gær smuldres i 3 dl lunkent vand i en stor skål. Herefter tilsættes 2 tsk fennikelfrø, to revne æbler, 50 gram valnødder, (eller hvad du har i skabet), 2 spsk olie, 1 tsk salt, 2 spsk, mørk sirup (eller honning) og ca. 1,5 dl speltmel eller rugmel eller grahamsmel Og et par skefulde brændt maltmel hvis man har denne luksusvare i skabet.

Bland dette i skålen med yderligere ca. 6 dl mel, der tilsættes lidt efter lidt. Når dejen er blevet sej, så stik din ene (renskurede) hånd ned og ælt den i fem minutter. Hold øje med uret. Det er længere tid end man regner med, men du har jo tid til det nu. Mærk hvordan dejen ændrer karakter og bliver både mindre klistret, og hvordan fibrene i dejen begynder at forme sig.

Kærlig hilsen det køkken, der lige nu føles lidt mere som Theils Quarantina end Theils Cantina

Så skal dejen hæve i halvanden time med viskestykke over sig. Og når det er sket, tager man en bageplade med bagepapir og drysser den med lidt mel. På den former man otte boller, som man vil, og drypper meget let med lidt olie, og drysser med de frø, man nu synes. Jeg er stor fan af fennikel. Især sammen med æbler.

Mens bollerne hæver yderligere 30 minutter, tænder man ovnen på fuldt blus, 250 grader. Og når hævetiden er forbi, skruer man ned til 225 og giver dem 20 minutter i ovnen. Og så har man fine boller.

Det er, som om man har mere brug for brød og kager i den her tid. Det handler om comfort food, men det handler måske også bare om, at der er noget beroligende og normalt i selve den proces, der består i at putte noget i ovnen og få et umiddelbart vellykket resultat ud. Så er der da den ene lille ting, man har kontrol over i løbet af en dag i en verden, der lige nu er meget mærkelig og uforudsigelig.

Paprikagryde og sveskegrød

Jeg kan mærke på den menu, jeg har i køkkenet, at jeg er slet ikke der mentalt, hvor jeg har lyst til at prøve alle mulige spændende nye ting af og løbe på markeder efter specialingredienser. Jeg kigger i mine kogebøger for at finde nye løsninger på, hvordan jeg bruger en knold selleri, snarere end jeg kaster mig ud i en kompliceret mexicansk opskrift med 15 ingredienser.

I den her uge har jeg næsten spist, som var jeg beboer på et plejehjem anno 1985. Jeg har lavet paprikagryde af en rest svinemørbrad i små stykker, champignon, gulerødder, der trængte til at blive spist og gudhjælpemig cocktailpølser, flåede tomater og creme fraiche.

For at det ikke skal være løgn, havde jeg købt en pakke sveskegrød, sidst jeg var ude og købe ind. Jeg har ikke spist det, siden jeg var barn og sad hjemme hos min bedstemor i køkkenet i Ringkøbing Men nu har jeg fået det til dessert efter paprikagryden i de seneste tre dage. Det er også alt nok, hvis jeg skal være helt ærlig.

Hvis man har lyst til at eksperimentere lidt med nye smage, må jeg så ikke opfordre til at man en enkelt aften bestiller takeaway fra en af de mange restauranter, der kæmper så hårdt for at overleve i denne krise?

De skulle gerne være her, når det her er forbi. Ellers ender vi alle sammen med at spise sveskegrød og paprikagryde. Og det går virkelig ikke i længden

Kærlig hilsen det køkken, der lige nu føles lidt mere som Theils Quarantina end Theils Cantina.


Fotos: Skribenten.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Forfatter, journalist, gastronørd. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole 1996 og har tilbragt 16 år af karrieren som London-korrespondent for Berlingske Tidende og senere Politiken. Har desuden arbejdet for Danmarks Radio, TV2, Radio 24Syv og en række magasiner og blade. Underviser på bl.a. DJMX og kursusleder på DjE.
Debuterede som forfatter i 2015 med Pigerne fra Englandsbåden, der er solgt til oversættelse i 16 lande. Forfatter til biografen Globetrotter sammen med Jens Bjerre, der også udkom i 2015. Andet bind i serien om Nora Sand "Den blå digters kone" udkom i juli 2016. I 2017 kom radiokrimiromanen 87 Sekunder i samarbejde med DRs P1. Samme år blev Lone Theils nomineret til Martha-prisen som danskernes yndlingsforfatter. Tredje bog i Nora Sand-serien Heksedrengen udkommer i februar 2018.
Har desuden bidraget til rejsebøger om London og Dublin i serien Vide Verden. Kickbokser og uforfærdet amatørkok.
Hvis man vil bidrage til Lones skriverier på POV kan man donere direkte til hende på hendes Mobile Pay: 23 61 24 00

Seneste artikler om Mad