Kogebogstesten: Pasta bambini med ristede broccoli og spinatpuré

i Liv & Mennesker/Mad af

MADKLUMME – Jeg elsker kogebøger. Elsker de smukke billeder og tanken om alt det vidunderlige mad, en kogebog indeholder. Jeg svælger i lister over ingredienser og brug af krydderier og fremgangsmåder, men det er utroligt sjældent, at jeg laver en ret og følger en opskrift fra en kogebog.

Kogebøger og i øvrigt også de lækre opskrifter, der er at finde i de glittede magasiner, jeg i årevis selv sad ved roret for, bruger jeg kun til inspiration. På samme måde som når nogen kigger boligmagasiner og bliver inspirerede til at indrette deres hjem med en ny pude, kigger jeg opskrifter og bliver jeg inspireret til at bruge en ny ingrediens.

Så da jeg blev inviteret til reception i Tivoli i forbindelse med at chefkokken på Restaurant Gemyse Mette Dahlgaard Jensen udgav sin første kogebog, troppede jeg op og spiste af de lækre retter og lovede mig selv, at denne kogebog ville ikke bare ryge hjem på hylden til de andre inspirationsbøger. Denne kogebog ville jeg teste.

Det blev et smukt og velsmagende måltid. Meget hurtigt lavet og så lækkert. Nu tænker jeg, at jeg vil give mig i kast med en fantastisk kålret, der også er i bogen, jeg har nemlig hørt, at chefkokken er tosset med at lave kål

Jeg valgte at lave retten pasta bambini. Dogmet blev, at jeg lavede opskriften med det, jeg havde i køkkenet i forvejen. Valget faldt på denne opskrift, fordi den er smuk og så forholdsvis nem ud, og jeg havde ingredienserne i skabet. Dog blev friskosten skiftet ud med ricotta. Det er en vidunderligt simpel ret. Og billig. Og sund. Det hjalp også lidt med at vælge.

Mette Dahlgaard Jensen.

Jeg brugte den lækreste grønne new zealandske spinat med smag af friske nødder og nyslået græs, som kom fra min svigermors nyttehave. Den er kraftig og grov, sådan som opskriften foreskrev. Og den blev til den mest vidunderlige spinatpuré. Jeg må dog tilstå, at jeg ikke kunne dy mig for at smide et lille fed hvidløg ned i blenderen.

Af broccolien skulle man kun bruge de yderste toppe og de skulle ristes på en tør pande. Det blev de. Og fordi jeg ikke går ind for madspild og ikke havde noget at bruge resten af stilken til, skar jeg den i bittesmå tern og dampede dem med i det sidste minut sammen med pastaen. Det gjorde retten en smule mere robust. Jalapenopulver blev til en lille bitte knivspids cayennepeber.

Og så kunne jeg ikke dy mig for at smide en klat ricotta på toppen, da jeg serverede.

Det blev et smukt og velsmagende måltid. Meget hurtigt lavet og så lækkert. Nu tænker jeg, at jeg vil give mig i kast med en fantastisk kålret, der også er i bogen, jeg har nemlig hørt, at chefkokken er tosset med at lave kål.

Pasta ”Bambini” med ristede broccoli og spinatpuré

Det skal du bruge:

3 dl pasta fra De Cecco af typen “puntalette”

Salt

1 kg spinat, gerne grov

1 broccoli

1 spsk. smør

3 spsk. friskost

Limeskal

1 lille tsk. jalapenopulver

Olivenolie

Sådan gør du:

Pastaen koges i letsaltet vand til den er al dente, hvorefter den køles af under rindende koldt vand.

Sæt en stor gryde med vand over at koge. Når vandet koger, tilsættes salt, og spinaten kommes i. Spinaten skal koge, til stilken er mør. Spinaten tages op med en øse og lægges direkte i isvand. Når spinaten er kølet ned, blendes den til en glat puré i en kraftig blender. Hvis den mangler lidt væske, så tilsæt isterninger. Puréen smages til med salt efterfølgende.

Skyl broccolien, tag en lille urtekniv og skær de yderste toppe af. Toppene/skuddene steges på en tør pande, til de tager farve.

Kom pastaen op i en stor sauteuse (en høj sauterepande), tilsæt smørret og varm op. Når pastaen er varm, tilsættes friskosten og blandes godt rundt.

Tag sauteusen fra varmen og tilsæt 3 spsk. spinatpuré samt broccolitoppene. Smag pastaen til med salt, revet limeskal og jalapenopulver.

Anrettes i dybe tallerkener, og en lille smule olivenolie dryppes henover.


Fotos: Skribenten.

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Trine Nygaard Wibrand arbejder med pr-strategi, brandbuilding og forretningsudvikling og som boardmember i advisory boards. Hun bruger sin ekspertise og sit betydelige netværk til at styrke brands, styrke deres WHY og løfte deres synlighed. Hun er uddannet journalist i USA speciale i Magazine Journalism. Sideløbende hermed har hun en næsten færdig grad i sociologi med fokus på social psychology.
Hun har altid skrevet for kvinder og som regel også om kvinder og emnerne har altid været de helt nære inden for sundhed, portrætter, rejser, selvudvikling og ledelse. Hendes grundlæggende nysgerrighed har altid været på menneskers liv, interageren, handlinger, motivationer og erfaringer. Hun har igennem de sidste 20 års tid skrevet for en lang række danske magasiner, en del ugeblade og et par aviser, altid livsstilsstof. De første ti år med egen virksomhed hvor hun ud over at levere til magasiner og ugeblade også lavede pr, branding og forretningsudvikling for små virksomheder. De sidste ti år har hun tilbragt på den anden side af bordet, overvejende i ledende roller bla som forlagsdirektør i Chili Group, redaktionschef på ugebladet SØNDAG, og sidst som chefredaktør for modemagasinet IN hvor hun skabte et modemagasin med stor journalistisk tyngde uden at gå på kompromis med præmissen. Portrætfoto: Stine Heilmann

Seneste artikler om Liv & Mennesker