fremmedhad

Mette Frederiksens retorik ansporer fremmedhad

i Debat/Politik & Samfund af
POLITIK & SAMFUND // DEBAT – Når vi falder i politikernes fordomsfulde fælde, fremmer vi fremmedhadet i stedet for forståelsen. Det skriver 19-årige Anita Zhao, som er retorikstuderende ved Københavns Universitet. Anita Zhao advarer mod den fordomsfuldhed, som hun mener, at Mette Frederiksen kommunikerede i talen om den såkaldte tryghedspakke ved Folketingets åbning.

Dette debatindlæg er udtryk for skribentens holdning.
Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens
rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Da jeg var 12 år, var mit allerstørste fødselsdagsønske at invitere pigerne i min klasse over til en sove-fødselsdag, og efter flere måneders plagerier gav min kære mor mig grønt lys.

Vores kineserhjem var for mig jo bare et hjem. Mit hjem. Et hjem min kinesermor og jeg havde været så begejstrede for at slå dørene op til

Da aftenen så kom, overhørte jeg en af pigerne sige til de andre, at hun ikke havde lyst til at sove i sådan et underligt kineserhjem som mit. Pludseligt skammede jeg mig så meget over, at mit ophav gjorde mig underlig. Jeg havde lyst til at smide alle ud, så min mor kunne trøste mig i sin varme favn.

Vores kineserhjem var for mig jo bare et hjem. Mit hjem. Et hjem min kinesermor og jeg havde været så begejstrede for at slå dørene op til. Men én lille pige havde ikke lyst til at være i det, fordi der var spisepinde i skuffen. Det 7 år gamle minde har brændt sig fast på min nethinde, men ikke som et glædeligt minde gør, for når jeg tænker tilbage, svier det lidt.

På mange måder minder fødselsdagsfesten mig om det politiske liv i dagens Danmark. For ligesom den lille pige jeg havde som gæst, distancerer vi os fra folk, der er anderledes end os selv, når vi lader os rive med af alle de fremmedfjendske fordomme, som vores forældre, venner og politikere foreligger.

I Folketingets åbningstale talte Mette Frederiksen ind i fordommene om ikke-vestlige indvandrere, da hun i udpenslingen af sin nye tryghedspakke malede et billede af, at mørkhudede unge mænd med guldkæder om halsen og dynejakker på ryggen er kriminelle, som gør samfundet utrygt. Men når man taler ind i fordommene, glemmer man forståelsen.

Man glemmer at udlede, at etniske minoriteter ofte kommer fra ringere socioøkonomiske kår, hvorfor en større andel af dem tyr til kriminalitet end etniske danskere.

Som demokratiske medborgere må vi ikke lade os blive blændet af narrativet, der fremlægges, for så fremmedgør man alle tænkende, vidende og følende mørkhudede unge mænd til forbrydere, man ikke ønsker at gå i møde

Når man så skal finde på løsninger på denne skævvridning, undlader man også at udlede, at al erfaring viser, at en hårdere kriminalisering af udsatte sociale grupper ikke afhjælper kriminaliteten, men styrker uligheden. Som demokratiske medborgere må vi ikke lade os blive blændet af narrativet, der fremlægges, for så fremmedgør man alle tænkende, vidende og følende mørkhudede unge mænd til forbrydere, man ikke ønsker at gå i møde.

Politikerne går mere op i at oversimplificere virkeligheden til egen fordel, end i hvordan vi skaber det mest velfungerende samfund for alle. Debatten burde i stedet være en pluralistisk smeltedigel, hvor vi i fællesskab finder socialt bæredygtige løsninger i stedet for at grave grøfter så dybe, at selv USA ville være misundelig.

For når vi falder i fordommenes fælde, fremmedgør vi dem, der har allermest brug for forståelse og inklusion. Vi må aldrig glemme, at fremmedgørelse avler fremmedgørelse, og hvis nogen fortæller dig, at de ikke har lyst til at sove i dit underlige kineserhjem, stopper du også med at lukke dem ind, og så møder vi aldrig hinanden.

 


LÆS MERE PÅ POV OM INTEGRATION HER


Foto: Succo, Pixabay

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller bliv abonnent!

Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv abonnent her Pil mod højre

Seneste artikler om Debat