Skru op for kreativiteten

i Danmark/Liv & Mennesker af

I dag udkommer forfatter Tor Nørretranders med en bog, som jeg af gode grunde ikke har læst endnu. Den hedder ”Se Frem – Fra opløsningstid til oplysningstid”. Men allerede nu er jeg vild med den. Ikke kun fordi jeg har læst en del af hans bøger, men fordi vi i den grad trænger til at se fremad, og det er opløftende at tænke på fremtiden som en ny oplysningstid for de nysgerrige, kreative og skabende.

Hver morgen når jeg vågner kunne jeg potentielt blive ramt af ’dagens depression’, hvad enten jeg tænder for fjernsynet, radioen eller logger på de sociale medier.

Det går ikke forrygende, synes jeg.

Klimaforandringer. Krige. En amerikansk præsident, der er bims i låget og et nordkoreansk regime, som puster verdens(f)reden i nakken. Mellemøsten. Integrationskludder. Terrortrusler, der gør mig mere årvågen i toget end jeg har lyst til, og som bidrager til, at jeg ikke giver mine børn den frihed, jeg så gerne ville.

Et uddannelsessystem, hvor unge mennesker kan dygtiggøre sig til jobs, der overhovedet ikke er brug for om 20 år. En befolkning i knæ med stress, angst og depression. Børn med alle mulige og umulige bogstavkombinationer og som medicineres. Folkesygdomme som kræft og meget andet.

Hvad nu hvis jeg møder det mest inspirerende menneske? Eller måske manden i mit liv. Måske ramler jeg ind i en fantastisk forretningsmulighed eller bliver inspireret til at se anderledes på mine børn eller mine ex-mænd?

Selvfølgelig er jeg glad for, at jeg selv blev rask efter et brystcancerforløb i foråret, men min genrejsning handlede mere om min evne til at sige nej tak til overbehandling, end så meget andet.

Nytter det overhovedet at juble, når det går godt? Der komme alligevel noget andet og slår os af pinden. Den næste store folkesygdom. Du kan selv skrive videre på listen.

Jeg siger, at jeg ’kunne’ blive ramt af ’dagens depression’, men det bliver jeg ikke.

Jeg kan forandre mit liv – jeg kan springe ind i dagen

Hovedsagelig fordi, jeg er ansvarlig for mit eget liv. Jeg kan forandre mit liv. Jeg kan ændre mit syn og tage nye briller på hver dag, hvis det skulle være. Jeg kan få et nyt job. Jeg kan flytte mig fysisk, hvis jeg vil. Jeg kan få nye venner. Jeg kan affaldssortere og samle mine batterier i en lille pose i min skuffe.

I denne uge vil jeg hellige mig det; gøre noget andet. Søge ny inspiration og udskifte glasset i mine briller. Jeg gør det uden at vide, hvad der kommer ud af det og alene det, giver en håbefuld fornemmelse.

Jeg kan, kort sagt, springe ind i dagen, og den i morgen, på en ny måde og bryde mit mønster. Hvis jeg vil.

I denne uge vil jeg hellige mig det; gøre noget andet. Søge ny inspiration og udskifte glasset i mine briller. Jeg gør det uden at vide, hvad der kommer ud af det og alene det, giver en håbefuld fornemmelse.

Hvad nu hvis jeg møder det mest inspirerende menneske? Eller måske manden i mit liv. Måske ramler jeg ind i en fantastisk forretningsmulighed eller bliver inspireret til at se anderledes på mine børn eller mine ex-mænd?

I dag vil jeg købe Tor Nørretranders’ bog. I morgen vil jeg pakke kuffert og håndtaske, og drage til Aarhus for at deltage i Creativity World Forum. Her skal jeg hente oceaner af inspiration og møde mennesker, jeg ikke kender endnu og som kan give mig nye briller med ny styrke og måske ekstra farve.

Konferencens logo

På dette internationale forum samles et væld af globale kreative tænkere, designere, kunstnere, forskere og topfolk fra erhvervslivet, med tanke på, hvad fremtiden er formet af og hvordan kreativitet indtager en ny hovedrolle fremover.

Jeg skal blandt andet møde amerikanske Tom Kelly, der er guruen over dem alle inden for kreativ tænkning og som mener, at kreativitet er en indstilling og en måde at tænke på snarere end et smart design. Mikal Hallstrup er CEO for danske Designit og taler om ’Den menneskeformede Verden’ (A Human Shaped World).

Han er interessant, inspirerende, tvivlende og nysgerrig på en gang, og hans øjne skinner, når han fortæller om noget, der betyder meget for ham. Hele hans ansigt og krop oser af nærvær. Jeg glæder mig til at høre, hvad han har at sige. Det samme med Peter Lund Madsen som vist skal tale om, hvordan kreativitet og empati er flettet ind i hinanden og uløseligt forbundet.

Om end jeg nok ikke kommer retur som et reformeret menneske, så forventer jeg at komme hjem mere oplyst og opfyldt af indtryk, end da jeg tog afsted. Jeg kommer sikkert også hjem med noget, jeg ikke havde forventet. Muligvis er jeg også godt på vej i Tor Nørretranders’ bog. Vi får se.

Topillustration: Ann Sophie Friis – privat foto.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller bliv abonnent!

Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv abonnent her Pil mod højre

Ann Sophie Friis (1971) er kommunikationsrådgiver, entreprenør, fremtidsforsker og debattør. Som barn boede hun med familien i udlandet og vendte i 1977 hjem for at gå i en folkeskole, der var præget af diversitet med børn fra 42 lande - en oplevelse hun har bragt med sig videre i livet. Senere blev hun student fra Øregaard Gymnasium og akademiøkonom i International Handel og Marketing fra Niels Brocks Handelsakademi. Karrieren i erhvervslivet startede som 20-årig hos L’Oréal i 1991 og fortsatte hos IFOP i Frankrig, IBM i Danmark og Paris, Haburi.com, Saxo Bank, Geo mv. Ann Sophie er også medstifter og idémager bag Powertraining.com, en af de første pionerer bag udendørs fælles-træning. Endvidere har hun siddet som formand  for NGO’en Place de Bleu, lavet frivillig PR arbejde på Velkomstfesten 2016, der omhandlede bedre integration i Danmark samt taget en stifinder lederuddannelse. I dag er Ann Sophie selvstændig med virksomheden Communiqué by ASF, hvor hun rådgiver virskomheder med særlig fokus på kommunikations- og kulturforandring.
I foråret 2017 fik hun brystkræft og havde brug for at finde et godt langsigtet mål at arbejde hen imod. Det fandt hun hos Team Rynkeby, hvorfor hun i dag dedikerer en del af sin tid til indsamlingsarbejde. Ann Sophie håber at komme i mål i Paris til sommer, sammen med de 1.899 øvrige Rynkeby ryttere. Privat bor hun sammen med sine to børn i Holte.
Ann Sophie blogger om erhvervslivet, fremtiden, trends, filosofi, børn, familielivet og paradokser i samfundet.
Du kan ikke give penge til hendes skriverier men til gengæld donere direkte til Team Rynkeby, der indsamler penge til Børne Cancer Fonden samt lungesyge børn: 52 27 07 07

Seneste artikler om Danmark

1952 dansk krig

1952

I ANLEDNING AF BEFRIELSESDAGEN // NOVELLE – Året er 1952. Tyske og