Fremtidens ledere mestrer det komplekse: Øv dig på tre vaner

i Danmark/Politik & Samfund/POV Business af

POV BUSINESS // LEDERSKAB – Når vi taler lederskab, ser vi et tydeligt opgør med nutidens helteskikkelse: Den karismatiske topleder, der kan stå stærkt i modvind, vise vejen og være den store stjerne, vi dyrker, når virksomheden klarer sig godt. Den slags ledere har vi mange af, for de har været gode i lang tid. Nu har vi brug for en ny type ledere, og en ny type lederskab, skriver Louise Orbesen, der står bag “Leading Humans”, hvis mission det er at udforske og give bud på fremtidens toplederskab. 

Ligesom tusindvis af andre danskere var jeg for nylig på bogmesse. Det har jeg været flere gange før, men denne gang havde jeg besluttet mig for at gøre noget andet, end jeg plejer.

Jeg har fået en ny slags hobby, og det viste sig, at der var en oplagt mulighed for at dyrke den på messen. Jeg gik derfor målrettet efter et bestemt forfatterinterview, nemlig med Pernille Vermund fra Nye Borgerlige (hun er nu ikke forfatter, men portrætteret i bogen Værdikrigeren af Andreas Karker).

Uden at gå i detaljer med mit eget politiske standpunkt, kan jeg afsløre, at hendes – og partiets – holdninger ligger et stykke fra mine, og hun vil normalt være en person, jeg blot vil tage en komfortabel afstand fra.

Men i weekenden havde jeg sat mig for at sætte mig på de forreste tilskuerrækker for at ”møde” hende med et åbent og nysgerrigt sind. Hvem er hun egentlig? Og hvorfor mener hun det, hun gør? Hvor kommer den dybe motivation fra?

Jeg kunne naturligvis ikke få svar på det hele blot ved at overvære et enkelt forfatterinterview, men alene det at gå til hendes foredrag og sætte mig åbent, nysgerrigt og undersøgende ned var nyt for mig.

Vi har brug for flere mennesker, der befinder sig godt med at være åbne, nysgerrige og i stand til at trives med flere perspektiver på én gang. Ja, ligefrem se det som en mulighed for at skabe noget, der er bedre, større og mere robust

Grunden til den lille øvelse er, at jeg er blevet optaget af at træne min evne til at håndtere mere kompleksitet. Selvfølgelig inspireret af min jagt på fremtidens lederskab og de mennesker, jeg møder på min vej. En af de allervigtigste evner, fremtidens ledere skal mestre, er evnen til at navigere bedre i komplekse relationer, problemer, geografier og så videre.

Det er vi faktisk ikke specielt gode til, og jeg tror, at vi er blevet dårligere de senere årtier, hvor det er blevet lettere at orientere sig i overfladiske overskrifter og ekkokamre – og hvor mange af os føler os mere truede af det fremmedartede. Vi forfalder hurtigere til sort/hvide positioner, hvor vi står og skyder på de andre. Det kan være #MeToo, politik, hvidvask eller hvad som helst, hvor mennesker hurtigt stikker to fingre i ørerne og i stedet taler højere og hurtigere om det, de tror på.

Det er bare ikke det fremtiden har brug for. Tværtimod.

Tre spørgsmål

Vi har brug for flere mennesker, der befinder sig godt med at være åbne, nysgerrige og i stand til at trives med flere perspektiver på én gang. Ja, ligefrem se det som en mulighed for at skabe noget, der er bedre, større og mere robust.

Når vi taler lederskab, er det et tydeligt opgør med nutidens helteskikkelse, nemlig den karismatiske topleder, der kan stå stærkt i modvind, vise vejen og være den store stjerne, vi dyrker, når virksomheden klarer sig godt. Den slags ledere har vi mange af, for de har været gode i meget lang tid. Nu har vi brug for en ny type ledere, og en ny type lederskab.

Stil anderledes spørgsmål. Læg mærke til, hvilke spørgsmål, du plejer at stille og begynd at stille nogle andre, f.eks. hvad kan jeg lære fra det her? Hvad vinder jeg, hvis jeg får min vilje igennem her – og hvad taber jeg?

Tilbage til min nye hobby. Jeg er gået i gang med at træne min egen evne til at rumme kompleksitet. Jeg har hørt, at der er tre simple men effektive vaner, jeg kan tilegne mig for at lære det. Det er Jennifer Garvey Berger og Keith Johnston, der har udviklet vanerne (læs f.eks. Changing on the Jobsom snart udkommer på dansk).

Du kan også lære dem – de kommer her:

Stil anderledes spørgsmål. Læg mærke til, hvilke spørgsmål, du plejer at stille og begynd at stille nogle andre, f.eks. hvad kan jeg lære fra det her? Hvad vinder jeg, hvis jeg får min vilje igennem her – og hvad taber jeg?

Tag flere perspektiver. Prøv at træne en nysgerrighed i alle perspektiver omkring dig; og se dem som en mulighed for at udvikle og udvide din egen tænkning.

Se systemet. Se mønstre og polariteter. Jo mindre udviklet din evne er, jo mere tilbøjelig vil du være til at se alt i sort og hvidt (polariserede synspunkter). Hvis du kan komme på afstand, se nuancerne og trække de underliggende mønstre ud, er du godt på vej.

Tilbage til Pernille Vermund og Nye Borgerlige.

Efter at have lyttet til hende, har jeg fået lidt mere sympati for hendes motivation (at skabe en verden med frihed og tryghed for sine børn i en tid, hvor indvandring fra fremmede folkeslag skaber mere utryghed, kriminalitet og ghettodannelser i Danmark), men jeg tror, at det også vil komme hende og partifællerne til gode, hvis de vil træne lidt på de tre vaner. Trods alt.


Foto: Flickr.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Louise Orbesen rådgiver topledere i erhvervslivet. Derudover har hun en fortid som strategikonsulent, headhunter og leder.
Hun har mere end 15 års erfaring med ledelse og strategi fra internationale rådgivningsvirksomheder og fra lederroller i industrien. Hun har i sin karriere arbejdet i tre spor, der alle centrerer sig om strategi og ledelse. Louise er uddannet cand.merc. i strategi og ledelse fra Handelshøjskolen i Århus og har siden uddannet sig løbende herhjemme og i udlandet. Hun har boet i London, Toronto og Madrid.
og har udgivet bogen “Vækst gennem opkøb og fusioner” på Børsens Forlag. Hun har også etableret et af Danmarks største netværk for kvindelige topledere: Women of Influence og har i de seneste år koncentreret sig om at finde opskriften på en ny type lederskab i netværket, "Leading Humans", som kan findes her: http://leading-humans.com/

Seneste artikler om Danmark