Er iværksætteri et spørgsmål om liv og død?

i POV Business/Politik & Samfund/Videnskab af

KLUMME – Ingen i min vennekreds er selvstændige, og nogle gange stiller de spørgsmålet: Hvorfor har du egentlig valgt at blive iværksætter? Det gode spørgsmål har fået mig til at tænke over, hvad det egentlig vil sige at være et entreprenant menneske, og det har gjort iværksætteri til en stadig mere eksistentiel aktivitet for mig, skriver Jonathan Løw, der selv håber at efterlade sig noget, der overlever ham selv.

Da jeg som ung studerede på Aarhus Universitet, var jeg optaget af store filosoffer. Jeg søgte eksempelvis svar på, hvad der sker, når vi dør, og hvad kærlighed er for en størrelse. Det var ikke helt let. Jeg er et resultatorienteret menneske og netop indenfor filosofien er der flere spørgsmål end svar.

Efter studieårene begyndte jeg at starte virksomheder, men uden en egentlig refleksion over hvorfor. Havde min venner spurgt mig dengang, havde svaret sandsynligvis været: ”Fordi det er sjovt.”

Nu er jeg næsten 40 år gammel, og det er gået op for mig, at mit liv som iværksætter er begyndt at have mere til fælles med filosofien, end jeg havde forestillet mig på humaniora i sin tid. Dengang syntes filosofi utrolig fascinerende, men også som afskåret fra virkeligheden og hverdagen.

Naturligvis har jeg ikke den samme kærlighed til det nye firma som til mine nærmeste og elskede, men tankegangen om at bringe noget til verden, der lever videre, når man ikke selv er her længere, minder alligevel om tankegangen bag at sætte et barn i verden

I dag er iværksætteri imidlertid for mig gået hen og blevet et spørgsmål omkring liv og død, og det har på godt og ondt givet en anden dybde i mit virke, end jeg har kendt til tidligere. Jeg har fundet ud af, at iværksætteri for mig er blevet en bevidst mulighed for at kunne give nyt liv til verden.

Det er min måde at bidrage på med noget, der vil overleve mig selv og derfor både være meningsfyldt som proces og slutprodukt. Og derfor er iværksætteri blevet et spørgsmål om liv og død.

Filosofien bag at sætte i værk

Det vil jeg gerne sige noget mere om: Jeg er den type iværksætter, der starter vækstvirksomheder. Det tager typisk 5-7 år, før virksomheden når dertil, hvor den for alvor kan flyve. Man har derfor et ganske begrænset antal virksomheder, man kan nå at starte i sit liv.

Derfor er det også vigtigt at tænke over, hvorfor man lige kaster sig over et bestemt projekt? Hvorfor er det lige netop denne virksomhed, man vælger at starte?

I disse måneder driver jeg to virksomheder, hvoraf den ene er helt ny. I min ældre virksomhed er jeg optaget af, hvordan jeg kan bidrage til, at vi alle bliver bedre til at lytte til hinanden, også på ledelsesniveau. Jeg kalder den tilgang ”at lytte højere” – et udtryk jeg har lånt af den danske fremtidsforsker Anne Skare Nielsen.

Da jeg som ung studerede på Aarhus Universitet, var jeg optaget af store filosoffer. Jeg søgte eksempelvis svar på, hvad der sker, når vi dør, og hvad kærlighed er for en størrelse. Det var ikke helt let

I min nye virksomhed, Jumpstory, er vi optaget af noget ganske andet: kunstig intelligens. Vores store vision er at kunne bidrage til, at folk i verden forstår hinanden bedre igennem brugen af moderne teknologi – intet mindre. Vi er lige startet på den rejse, og stifterne har bevidst valgt at servere en ambitiøs vision, for vi ønsker, at den skal kunne overleve os som stiftere og direktion. Ambitionen skal gerne række ud over vores egen levetid.

Og hen ad vejen er det gået op for mig, at det ud fra denne optik faktisk begynder at ligne det, jeg lidt fyrede af som en kliché for 15 år siden: ”Mit firma er som et barn for mig”.

Iværksætteri er at give nyt liv til verden

Naturligvis har jeg ikke den samme kærlighed til det nye firma som til mine nærmeste og elskede, men tankegangen om at bringe noget til verden, der lever videre, når man ikke selv er her længere, minder alligevel om tankegangen bag at sætte et barn i verden.

Det giver mig ikke svaret på, hvad der sker, når vi dør, og det besvarer heller ikke nogle af filosofiens andre store spørgsmål såsom, hvad kærlighed eller lykke er for størrelser, men det åbner ikke desto mindre op for, at også virksomheder kan være langt mere end blot maskiner til at tjene penge. At iværksætteri kan udspringe af helt andre spørgsmål end ”Kan jeg tjene penge på dette?” eller ”Hvem er vores kunder?”.

Hermed postulerer jeg ikke, at iværksætteri kun er meningsfyldt, hvis man stiller sig selv de spørgsmål. Jeg ønsker ikke at belære andre om, hvordan de lever deres liv; jeg tror på mantraet: ”Følg de mennesker, som søger sandheden, men flygt fra dem, der tror, de har fundet den”.

Men jeg håber, at I, der læser med her, får lyst til at sætte sig ned og tænke i ti minutter over, hvad I lige nu er i gang med at give af nyt liv til verden? Føles det rigtigt? Er det i tråd med de store spørgsmål, du stillede om livet, da du var yngre? Hænger det sammen med dit ’why’ – hvis du ellers er kommet til et tidspunkt i dit liv, hvor du tror, du har fundet ud af, hvorfor du er her og hvad du gerne vil.

Topillustration: Pxhere

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Jonathan Løw er idealist med interesse for business. Han har været med i opstarten af 4 virksomheder samt skrevet 3 bøger om emnet. To af disse bøger er blevet #1 bestsellere. Senest har han interviewet over 100 af globale ledere og innovatører til en bog, der udkommer i USA på forlaget Taylor & Francis i foråret 2018. Jonathan Løw har derudover været ansat som online chef hos Bog & idé samt investor- og rådgiver i startup- og kapitalfonden Accelerace. Han er tidligere blevet kåret som ét af Danmarks 100 største talenter af Berlingske og har modtaget e-handelsprisen for sit arbejde med virksomheden engodsag.dk. I dag arbejder Jonathan Løw som foredragsholder, rådgiver og forfatter i egen virksomhed Listen Louder. Hans nuværende og tidligere kunder tæller bl.a. Gomore, Vestas, Lunar Way, Lix.com samt en række kommuner og mindre virksomheder. Jonathan er 38 år gammel og bor i Højbjerg syd for Aarhus. Læs mere på www.listenlouder.dk