Diluckshan Jeyaratnam: “Vores opgave er at fortælle historien episk og musikalsk på scenen”

i Kultur/Scenekunst af

INTERVIEW  – ”Jeg tror, alting kan formes til en musical … men jeg er ikke sikker på, at alting bør gøres til en musical”, siger Diluckshan Jeyaratnam. Fra den 21. juni står han på Gamle Scene i rollen som Moses – profet i tre verdensreligioner – i Prinsen af Egypten og håber, at ingen føler trådt over tæerne af denne versionering af The Greatest Story Ever Told, som Hollywood med sans for markedsføring har kaldt Biblens Exodus. For Diluckshan selv fængede historien først, da han så Dreamworks Animations’ version på VHS som 8-9-årig, og han var teenager, før han tænkte tanken, at Prinsen af Egypten var den fødte musical. POV International har talt med Dilukshan Jeyaratnam inden sommerens opsætning.

Der er tale om en dobbelt versionering. Allerede filmen Prinsen af Egypten omskriver Biblens historie, og Fredericia Teaters musical vælger igen at ændre lidt på forlægget.

For mig var det Prinsen af Egypten, der introducerede mig til Exodus. Den handler om mennesker, jeg kan forstå

”Filmen formår at fremhæve det episke i beretningen og understreger temaet om broderkærligheden. Forfatterne har taget nogle meget kreative valg og ikke været tro mod Biblen. At sceneversionen også ændrer nogle ting i forhold til filmen, har ærgret mig lidt, fordi jeg elsker den film”, siger Dilukshan Jeyaratnam.

Mennesker jeg kan forstå

”Jeg havde ikke noget særligt forhold til 2. Mosebog/Exodus. Jeg hørte vist ikke efter i skolen, så for mig var det Prinsen af Egypten der introducerede mig til Exodus. Den handler om mennesker, jeg kan forstå”.

Moses som playboy-prins i Prinsen af Egypten er ikke i Diluckshan Jeyaratnams øjne et problem i forhold til historiens religiøse dimension.

Han ser det ikke som et problem, at redigere i historien om en profet, der er central for alle tre store ”bogreligioner”.

”Det er bestemt ikke hensigten, men jeg tror ikke, vi kan undgå at træde nogen, som har et nært forhold til Biblens tekst, over tæerne. Vores opgave er at fortælle historien episk og musikalsk på scenen. Vores historie handler om næstekærlighed”, slår Diluckshan fast.

Ny version til Gamle Scene

”Det nye ved opsætningen på Gamle Scene er primært visuelt. Da vi satte Prinsen af Egypten op på Fredericia Teater var der simpelthen så meget, der skulle falde på plads, at alle muligheder med LED-skærmen ikke blev udnyttet”.

Vi kan noget, som amerikanske teatre ikke kan endnu

”Nu har vi haft tiden, så de elementer er kommet på, og samtidig kan vi brede os på den kæmpestore scene med en ny koreografi. Vi kan simpelthen udnytte ensemblet på en anden måde”.

”Hvis sommeren bliver som sidste år, så tror jeg sagtens, publikum vil kunne forestille sig selv at være i Ægypten”, tilføjer han med et smil.

Dansk verdenssucces

Som fan af filmen var Diluckshan Jeyaratnam lige ved at skrige af glæde, da teaterdirektør Søren Møller afslørede, at de skulle sætte den op som musical.

Når Fredericia Teater overhovedet er kommet på tale som det teater, der har konciperet musicalen, skyldes det ikke mindst, at de er på forkant med udviklingen. Komponisten Stephen Schwartz var med til premieren på Klokkeren fra Notre Dame på netop Gamle Scene og talte ved den lejlighed med Diluckshan:

”Han fortalte mig, at vi kan noget, som amerikanske teatre ikke kan endnu. Jeg er ikke i tvivl om, at hans ord har haft vægt hos Dreamworks, da de skulle lægge ansvaret for en scenemusical i hænderne på nogen. Hvis han siger god for os, så er de med”.

Diluckshan Jeyaratnam som Moses - Prinsen af Egypten
West End-opsætningen af Prinsen af Egypten skal være med britisk cast … men Diluckshan Jeyaratnam er ikke uinteresseret, hvis de lige står og mangler en Moses

Prinsen af Egypten blev samproduceret med en amerikansk opsætning i Californien, hvor Diluckshan fik lov til at spille Moses. Det har givet ham blod på tanden, selv om han ikke kommer med i West End-opsætningen til næste år – eller sandsynligvis ikke.

”Det skal være en britisk opsætning med et britisk cast. Det har jeg fuld forståelse for”, siger Diluckshan. ”Men hvis de ikke finder den rette i England, og det passer med mine jobs og med familien, så vil jeg da ikke sige nej til chancen for at optræde i West End eller på Broadway”.

Tegnefilm ligger til musical-højrebenet

”Det er måske ikke så originalt at omsætte tegnefilm til musicals. Disney så det først, og når du ser på filmene, så er det oplagt, at ja, de er jo musicals”, forklarer Diluckshan de mange tegnefilminspirerede musicals.

”Lige nu genopfinder Disney sine film som live action for at give dem nyt liv til nye generationer (og fordi teknikken nu tillader det). Historierne holder jo. Men selvfølgelig: det er også business”.

Det er rigtigt, at musicals har bred appeal, men hvis man vil sætte en musical op, så skal man tro på det – ikke bare gøre det for at lokke kunder i butikken

I princippet mener han, at alt kan sættes op som musical – med den rigtige vinkel, med de rigtige sange og med den rigtige koreografi.

”Om man bør gøre det … narh, der er jeg ikke sikker”.

Musical med kant

Diluckshan understreger, at det også ligger i Fredericia Teaters DNA at sætte små musicals op, senest den roste Urinetown.

” Vi fik lov til at lege. Det var så fedt. Alle ti på holdet sagde bagefter til Søren, at det her vil vi have mere af. Der kommer også mere – til næste år A Hero’s Tale, som er skrevet af nogle af teatrets egne folk. ”

Diluckshan Jeyaratnam er lidt ked af, at nogen ser musicals som teater light.

”Fredericia Teater laver udelukkende musicals – og jeg elsker musicals. Men der skal selvfølgelig være plads til alle former for teater. Det er rigtigt, at musicals har bred appeal, men hvis man vil sætte en musical op, så skal man tro på det – ikke bare gøre det for at lokke kunder i butikken”

Glæden ved at spille musicals

Det stod ikke i kortene, at Diluckshan skulle være musicalstjerne. Hans gode ven Kristoffer Sass lokkede ham ganske vist til at medvirke i amatøropsætninger i Herning Kongrescenter (med debut som Judas i Jesus Christ Superstar).

Det var sjovt, men for alvor tog han en uddannelse som multimediedesigner. Da han ikke rigtig fik job i den branche, tænkte han sig imidlertid om og overvejede, hvad der gjorde ham glad:

”Det gør mig glad at stå på en scene og spille musicals”, siger han. ”Der var heldigvis kun en musical-uddannelse, så det var ikke svært at vælge”.

Diluckshan som Moses sammen med sin tilkommende hustru (Nadia Abraham) – og tydeligvis plads til lidt fjolleri

”Jeg var så heldig at komme ind i branchen midt i musicalboomet. Jeg er ikke i tvivl om, at Musical Akademiet har været en medvirkende årsag, fordi der nu bare er en masse mennesker, der er uddannet til at mestre både at synge, danse og spille skuespil. Og så har der været nogle ambitiøse producere, der har ønsket at skubbe til niveauet.”

Prinsen fra Sri Lanka

Diluckshan Jeyaratnam er klar over, at hans navn giver journalisterne nogle udfordringer.

”Min far og mor kom hertil med min storesøster under borgerkrigen på Sri Lanka. Jeg er selv født og opvokset i Danmark. Emnet kunstnernavn har været oppe at vende, men jeg tror, der er held ved det navn nu – i hvert fald på engelsk”, griner han.


The Sound of Diluckshan Jeyaratnam

Verdens tre bedste musicals er …?

“Af dem, jeg har set, topper Hamilton. Jeg har set den to gange og begge gange var fantastiske. Klokkeren fra Notre Dame har jeg ganske vist ikke set, fordi jeg var med, men jeg ville ønske, jeg kunne have set den udefra. Endelig vil jeg nævne Avenue Q. Det er en dukkemusical. Jeg anede ikke, hvad jeg gik ind til, men jeg elskede det; originalt koncept og gode sange.”

 Det bedste ikke-musical teater du har set?

“Elefantmanden på Odense Teater. Igen havde jeg ingen forventninger, men jeg blev rørt og bevæget – jeg fik noget med.”

Det største musical-hit?

“Det bliver igen Hamilton, jeg trækker på; sangen My Shot.”

Og hvis det ikke skal være fra en musical?

“Så lytter jeg gerne til Stevie Wonder.”

Hvis du ikke skulle tilbringe sommeren på Gamle Scene: Hvor ville du så gerne tilbringe sommerferien?

“Hvor som helst bare det er sammen med min hustru – men gerne Rom, hvor vi har været før. Nyde arkitekturen … og maden …”

Hvad læser du i liggestolen?

“Gerne fantasy – måske Harry Potter for fjerde gang. Eller Songs of Fire and Ice, altså Game of Thrones-bøgerne.”

Hvad var den første musical, du så?

“Skønheden & Udyret i Herning Kongrescenter. Jeg blev forelsket i genren. Det var min gode ven Kristoffer Sass, der introducerede mig til genren og tog mig med ud backstage dengang. Lige nu er han min understudy som Moses og en del af ensemblet.”


Fotos: Søren Malmose

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Steen Blendstrup er freelancejournalist og sexolog. Inden for journalistikken fylder kulturen meget – også i specielle tekstopgaver som manuskript til en reklamefilm for Skønheden og Udyret på Det Ny Teater. Det med sexologien kan du læse mere om på www.flirtmedlivet.dk.

Seneste artikler om Kultur