Anh Lê: Mister Grillbar

i Klumme/Liv & Mennesker af

KLUMME // LIV – “Fra 1985 til 2001 havde mine forældre en grillbar og i 17 år knoklede de der ved siden af deres fuldtidsjob. Aldrig hørte jeg dem brokke sig over det hårde arbejde, de tacklede deres arbejdsdage med både et smil, humor og til tider en lettere vanvittig håndtering af deres problemer”, fortæller datter, Anh Lê, i en kærlig klumme om sin far. Selv står hun bag det succesrige  LêLê brand, der i dag spænder over adskillige LêLê Street Kitchen restauranter, LêLê ‘fine dining restaurant’ ligesom Anh Lê på sin bemærkelsesværdige rejse fra flygtning til iværksætter også har skrevet kogebøger, været tv- og radiovært samt været med til at stifte netværket, Kvindeligt Talt.

De sidste mange uger har jeg siddet og haft møder på LêLê ved bord 1, hvor min far også har sin faste siddeplads.

I har sikkert set ham, en ældre asiatisk herre ved bord 1 eller på terrassen og nyder en kop grøn te.

Han er en stille mand, som observerer mere end han snakker.

Af og til nikker han nådigt til dem, jeg sidder og har møder med.

Det slog mig forleden, at min far selvfølgelig er en stolt mand, for det er egentlig på grund af ham og min mor, at jeg sidder her med LêLê i dag.

Fra 1985 til 2001 havde mine forældre en grillbar og i 17 år knoklede de der ved siden af deres fuldtidsjob. Aldrig hørte jeg dem brokke sig over det hårde arbejde, de tacklede deres arbejdsdage med både et smil, humor og til tider en lettere vanvittig håndtering af deres problemer.

Mister Grillbar på jobbet. Foto: Anh Lê

Min fars job efter lagerarbejdet hos Berner var at være klar i grillbaren ved frituregryderne kl 17. Han styrede de 6 friturer: 2 til grillkyllingerne, 2 til kinarullerne og 2 til pommes frites.
På 3 timer blev der stegt 60 grillkyllinger, 100 kinaruller og nogle kasser pommes.

Hver mandag aften lavede han biksemad eller boller i karry til de udviklingshæmmede stamgæster. Tirsdag aften stod menuen på det billige tilbud til efterskoleeleverne, onsdag var det pensionistmiddage og fredag var den store dag for efter spisetid serverede han cocktails til de drikkende gæster

Kl. 21 skarp stod den på rengøring af hele grillens sektion, gulvvask, stuvsuge (som han udtalte det) og rengøring af de to toiletter.

Hver mandag aften lavede han biksemad eller boller i karry til de udviklingshæmmede stamgæster. Tirsdag aften stod menuen på det billige tilbud til efterskoleeleverne, onsdag var det pensionistmiddage og fredag var den store dag for efter spisetid serverede han cocktails til de drikkende gæster.

I weekenden skiftede han fritureolie og kørte til grønttorvet efter grøntsager – her var der altid en ekstra kasse mandarin eller æbler til de små kunder.

Sådan var min fars rutine hver dag i 17 år.

Dog opstod der af og til vanvittige situationer, hvor han efterlod os 4 børn lidt målløse og måbende:
Som dengang hvor spiselokalet var fyldt med rastløse unge stamgæster. Ind ad døren til grillbaren kom en fin dame i pels. Hun kørte gennem den lille landsby og skulle på toilettet. Hun gik direkte ind uden at hilse eller bede pænt om lov til at låne.

Min far låste hende inde og efterlod en hylende kvinde i toilettet i 5 minutter, indtil de unge gæster forklarede ham, at ‘sådan gør man ikke i Danmark’.

En anden gang havde de ølglade håndværkere efter byens halbal øvet hærværk i grillbaren. Min far kaldte dem sammen og havde en lang samtale på 2 minutter. De gik derfra noget slukørede. Jeg spurgte ham senere, hvad han havde sagt til dem. Han svarede: “jeg forklarede dem, at jeg har været i krig og har intet behov for at se vold igen. Jeg elsker min familie og jeg elsker min grillbar.”

En tredje historie var dengang kromutteren ved siden af grillbaren havde fået renoveret facaden; hendes kunder mente ikke, at min far kunne få en lige så pæn facade.

Min far tog udfordringen op og sagde: “giv mig én dag”.

Søndag morgen kaldte han mine 3 brødre sammen og de malede den 70 meter lange rød- og hvidstribede grillbarfacade mørkegrøn med cremefarvede markiser. Kl 16 var de færdige og min far vandt væddermålet.

Menukortet fra grillbaren – Foto: Anh Lê

Det var dengang. I dag havde jeg også møde med en mand i pæn jakkesæt – han kom kørende i en Mini. Da jeg var færdig, gik jeg ud i køkkenet og lavede en baguette med five spices gris til min far.

Min far sagde til mig: min datter, du må ikke arbejde for hårdt. Gå ud i haven og pluk dine æbler – og stol aldrig på en mand, som har leaset en Lamborghini eller Mini

Vi hyggede os lidt, og så sagde til mig: ”min datter, du må ikke arbejde for hårdt. Gå ud i haven og pluk dine æbler – og stol aldrig på en mand, som har leaset en Lamborghini eller Mini”.

Ja, min far er en klog mand og hvis jeg skal lytte til hans råd burde jeg altid plukke æbler. Og aldrig stole på en mand, som leaser sin bil!


Alle billeder er private og stillet til rådighed af forfatteren.

Vil du gerne følge med i debatterne og journalistikken i POV, så sørg for, at du får vores digitale weekendavis hver fredag morgen – POV Weekend kommer ind ad din digitale dør – altså indbakken i din e-mail – hvis du bestiller den her. Og det koster ikke noget.

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Anh Lê er grundlægger og medejer af LêLê-restauranterne i København. I 1979, da hun var 5 år, ankom hun til Danmark som vietnamesisk bådflygtning med sin familie.
I dag er hun kendt i Danmark som en succesrig forretningskvinde, kogebogsforfatter og ambassadør for vietnamesisk mad. Hun holder også foredrag om rejsen fra flygtning til iværksætter med et ukendt madkoncept, ligesom hun jævnligt optræder i medierne om glæden ved vietnamesisk madlavning. Hun har lavet mad for åben skærm bl.a. i programserien ”Spis Vietnam” på DR (2012) og som hyppig gæst i TV2’s Go’morgen Danmark. I 2018 var hun vært sammen med Master Fatman i Croque Monsiuer Radio 24syv & Sommerpodcast i Vietnam: mad, gadekøkken, kultur & kvinder i det nye Saigon. Hun lægger vægt på at bruge både lokale og vietnamesiske råvarer og udvikler hele tiden nye retter til LêLê Street Kitchen og COOP under LêLês brand. Anh Lê sidder i bestyrelsen i Freja Symposium, som er en del af the Copenhagen Cooking & Food.

I 2016 stiftede hun netværket, ’Kvindeligt Talt’ sammen med Karen Bro - et netværk af kvinder på kryds og tværs af politisk ståsted, job, alder, etnisk oprindelse og tilgang til livet. Hun er også ambassadør for SOS Børnebyerne.
Anh Lê har arbejdet i Saigon, Vietnam som projektleder i Market Behaviour Ltd og har fungeret som tolk for Aalborg politi. Hun har også arbejdet som stewardesse i Cross Air, Basel i Schweiz. I 1985-98 var hun assistent og PA for sin mor i familiens grillbar i Aabybro.
Hun er uddannet markedsøkonom fra Aalborg Handelsskole og som stewardesse i Suisse Air, Geneve samt i fransk ved Greta Arve Faucigny, Bonneville. Fra 1995-97 studerede hun vietnamesisk ved Ho Chi Minh Universitet – Saigon, Vietnam. Hun taler dansk, vietnamesisk, engelsk, fransk og tysk.

Seneste artikler om Klumme