Sebastian Dorset: Kære Martin Henriksen – er jeg dansk nok?

i Danmark/Featured/Politik & Samfund af

ÅBENT BREV – “Jeg mener i hvert fald, at mit Danmark er et, hvor man dømmer folk på deres handlinger, og ikke på deres tro. Hvor man bedømmer idioti ens, uanset hvilken tro idioter har. Hvor vi med andre ord ikke har tankekontrol, men har lighed for loven.” Sebastian Dorset er forvirret – hvad er Martin Henriksens og DF’s kriterier for danskhed egentlig –  og kan standupkomikeren selv bestå prøven?

Kære Martin Henriksen.

Undskyld, jeg forstyrrer, men jeg er blevet lidt forvirret, fordi jeg er kommet i tvivl om, hvad der skal til, for at du vil regne mig for en ”rigtig dansker”.

Det er nok mig, der ikke har været tilstrækkelig opmærksom, men det virker som om, det skifter, hvad dine kriterier er. Og det kunne være dejligt at få afklaret, om jeg falder i dansker-kategorien eller ej, så jeg kan nå at læse op på danskhedstesten, inden du dømmer mig ude. (Jeg har overhovedet ikke styr på indspilningsårene for de forskellige Olsenbanden-film og har ikke engang set samtlige afsnit af Matador).

Jeg troede ikke, at jeg var i farezonen, Martin, eftersom jeg aldrig har været tæt på at iføre mig en burka, bortset fra engang, hvor jeg fumlede en hættetrøje omvendt på, men på det tidspunkt sagde du i en debat, at danskhed krævede at en særlig danskhedsratio af ens oldeforældre.

Og de kriterier ændrer du, Martin, som sagt løbende. Her senest sagde du, man skulle ”fejre kristne højtider” for at være en rigtig dansker. Også her må jeg melde pas. Jeg fejrer lidt jul, og jeg har også været til mange påskefrokoster, men ingen af dem kan jeg betegne som udpræget kristelige

Allerede dengang kom jeg meget i tvivl. For jeg kan maksimalt mønstre fem danske oldeforældre. Måske mange færre, hvis man skal tage dit princip alvorligt:

For hvis man for at være rigtig dansk, skal have rigtig danske oldeforældre, så må vi vel også tjekke om oldeforældrene har haft tilstrækkeligt danske oldeforældre, og så ender man hurtigt tilbage i 1600-tallet, inden man får styr på slægtsforskningen.

Der kunne jo gemme sig en enkelt tysker iblandt, som du ville rynke på næsen af, Martin, på samme måde som grisehandler Larsens hund i Matador ville rynke på snuden af en frikadelle, hvis nogen kaldte den tysk. Jeg går ud fra, du lever med, at nogen nægter at spise svinekød, så længe det er en glathåret foxterrier i indædt kamp for nationens overlevelse.

Og læg mærke til, at jeg får sneget lidt kendskab til danskhedstest-pensum ind bare for at fedte, for fedteri kan hurtigt blive nødvendigt, når det ikke er loven eller statsborgerskabet, der skal styre, hvem der er danskere, men mere personlige kriterier – som nu dine f.eks.

Og dem ændrer du, Martin, som sagt løbende. Her senest sagde du, man skulle ”fejre kristne højtider” for at være en rigtig dansker.

Også her må jeg melde pas. Jeg fejrer lidt jul, og jeg har også været til mange påskefrokoster, men ingen af dem kan jeg betegne som udpræget kristelige. Jeg husker dog svagt noget om, at religionsfrihed er en del af det grundlag, Danmark ifølge lovgivningen bygger på, en borgerrettighed sågar, men bevares – jeg kan tage fejl ..

Jeg erindrer dog ikke nogle gammeltestamentelige forskrifter om serveringen af sild eller sildens forret til snaps over flæskestegens. Så hvad er en ”fejring”? Min ”fejring” af pinse er hvert år at google hvad i alverden, pinse nu er, og hvorfor det er en kristen højtid. Og det kan jeg så passende gøre igen, skulle det dukke op i min kommende danskhedstest.

Jeg er også medlem af Folkekirken, men jeg synes ikke religion skal stå over love og regler i det danske samfund, vi kender. Jeg synes faktisk, man skal lovgive ud fra logik og lighed. Så jeg synes nok, det er ret udansk at foreslå, at man lovgiver efter, hvad der er indeni folks hoveder

Men jeg har enkelte argumenter for, at jeg skulle kunne beholde mit statsborgerskab: Jeg holder af dansk kultur, og får altid tårer i øjnene, hvis jeg læser Jeppe Aakjærs ”Jens Vejmand” (om den tids nyttejob). Jeg kan ikke kongerækken, men ellers har jeg et acceptabelt greb om landets historie. Jeg har et kendskab til dansk geografi, der er over gennemsnittet, fordi jeg har boet i de fleste landsdele.

Jeg er også medlem af Folkekirken, men jeg synes ikke religion skal stå over love og regler i det danske samfund, vi kender. Jeg synes faktisk, man skal lovgive ud fra logik og lighed. Så jeg synes nok, det er ret udansk at foreslå, at man lovgiver efter, hvad der er indeni folks hoveder.

Jeg synes videre også, at det er udansk at mene at Mads og Mogens ikke må det samme, hvis Mogens hedder Muhammed.

Så jeg har en række spørgsmål:

Skal man tænke noget bestemt, når det er påske, eller bare overholde loven? Skal man synes noget bestemt om Matador, eller bare overholde loven?

Skal man elske at spise grisekød, eller bare overholde loven?

Skal man straffe brug af fremmedsprog, eller bare overholde loven?

Skal man have forskellige regler for mennesker afhængig af dine indfald, eller bare overholde loven?

Med ”loven”, mener jeg den Grundlov, du er valgt på et løfte om at respektere, Martin.

Måske skal vi se Matador sammen?

Jeg mener i hvert fald, at mit Danmark er et, hvor man dømmer folk på deres handlinger, og ikke på deres tro. Hvor man bedømmer idioti ens, uanset hvilken tro idioter har. Hvor vi med andre ord ikke har tankekontrol, men har lighed for loven.

Du må godt se mine noter, Martin, hvis vi skal til danskhedstesten.

Så må vi se, hvem der kommer først.

Venlig hilsen,

Sebastian.

Topillustration: Fra Martin Henriksens åbne, officielle Facebook-side.

Sebastian Dorset (født 29. september 1970 i Aalborg) er standupkomiker, foredragsholder og skribent. Dorset blev student fra Odense Katedralskole i 1990 og debuterede som standupkomiker i 1995 på Britannia i København. Han er uddannet journalist fra DJH i 1997. I 2003 medvirkede han i standuptourneen Fem på flugt med Mikael Wul Mikael Wulff, Omar Marzouk, Lasse Rimmer og Carsten Bang. Har flere gange deltaget i TV2 Zulu programmet Stand-up.dk. Han har medvirket i det årlige standupshow til fordel for Unicef, Talegaver til Børn i 1997 og i årrækken 2003-2008, hvor han var vært sammen med Anders Fjelsted i 2006. Fra 2003 til 2007 var han bagsideskribent på gratisavisen Urban. Fra 2003 til 2009 arbejdede han som redaktør på DRs satireredaktion Tjenesten, der sendte på både P3 og DR2. Sebastian Dorset blev brugt som vært på 6'erens komiske talentshow "Danmarks næste Comedy-stjerne". Han har desuden skrevet materiale til Mette Lisby, Jarl Friis Mikkelsen, Jan Gintberg og Tobias Dybvads program Dybvaaaaad! på TV 2 Zulu, ligesom han i 2008 var medskribent på taler for Villy Søvndal (SF). Hvis man vil honorere Sebastian for hans arbejde på POV kan man donere til ham på hans Mobile Pay: 22 13 11 62

Seneste artikler om Danmark