Iværksætter og helt alene i verden

i Klumme/Danmark/POV Business af

IVÆRKSÆTTER // DAGENS POV – Jeg må indrømme, at jeg har brugt pinligt mange dage helt alene på mit kontor, hvor jeg har siddet og stirret ud i luften og slet ikke har kunnet komme i gang, skriver Iben Louise Birkkjær. Selvom det giver ’street credit’ at være iværksætter, kræver det hårdt arbejde og selvdisciplin. Ofte er du helt alene om at løfte opgaverne.  

Det var en stor drøm, der gik i opfyldelse dengang i 2009, da jeg fik mit CVR-nummer. Nu var jeg sådan rigtig selvstændig og min egen chef.

Det havde jeg gerne villet i mange år. Nu var det mig, der bestemte, hvad jeg ville arbejde med og hvilke opgaver, jeg ville have. Jeg kunne selv bestemme hvor og hvornår og med hvem, jeg ville arbejde.

Fedt, mand!

Jeg havde bare lige glemt, at når man selv er chefen og medarbejderen, ja, så er der kun én selv i biksen. Og det kan faktisk godt blive temmelig ensomt.

Ikke noget der tales om

Ensomhed hos solo-iværksættere er ikke noget, vi taler ret meget om. Vi vil hellere tale om frihed til at hente ungerne tidligt eller mulighed for at arbejde fra en trendy café. Og det er da også fedt. Og det er også fedt at kunne sige, at man er iværksætter og har sin egen biks. Det giver det, de unge kalder ’street credit’.

Hvor starter du, når der er 1000 ting, der skal ordnes, og hvordan prioriterer du, når det hele ser ud til at være lige vigtigt?

Men det er ikke særlig fedt, når du står med hele cirkusset selv, og skal huske at ordne momsbilag og skrive nyhedsbreve og betale regninger og følge med i udviklingen og og og… Der er virkelig mange ting, du hele tiden skal have styr på og ordne.

Og der er ikke nogen voksne, der kommer og ordner det, eller som du kan spørge til råds.

Jo bevares, der er da virksomhedskonsulenter hos erhvervsrådet, som du kan konsultere, men de kan jo ikke bestemme, hvilken retning du skal tage din virksomhed i. De kan ikke skrive din strategi, lave en plan eller hjælpe dig med at udføre den.

Alt det, skal du selv gøre. Og så er der selve opgaverne, der skal løses også. Altså de opgaver som gjorde, at du overhovedet blev iværksætter og som du pludselig ikke synes, du har ret meget tid til, fordi der er så meget andet, der lige skal ordnes.

For hvor starter du, når der er 1000 ting, der skal ordnes, og hvordan prioriterer du, når det hele ser ud til at være lige vigtigt?

Ensomhed kan føre til handlingslammelse

Du kan heller ikke forvente at få hjælp fra din mand (selvom min lige nu sidder og påstår hårdnakket, at han har ydet særdeles meget psykisk førstehjælp gennem årene), din bankrådgiver (der i min erfaring ikke helt forstår, hvorfor du ikke bare får et rigtigt arbejde, så du passer ned i hans ’lønmodtager-kasse’) eller din mor (som bare ikke forstår, hvad det er, du laver).

Jeg indså, at jeg måtte implementere det, man kalder en rygrad. Jeg måtte simpelthen udvikle selvdisciplin og blive god til at lede mig selv

Du er faktisk helt alene i verden med dit iværksætter-projekt.

Det kan lede til en form for handlingslammelse. For hvor starter du, når der er 1000 ting, der skal ordnes og hvordan prioriterer du, når det hele ser ud til at være lige vigtigt? Hvordan beslutter du, hvilken opgave der er vigtigst, og hvad der skal laves først?

Og hvordan beslutter du, hvilken vej, der er den rigtige for din virksomhed? Hvilke produkter skal du sælge? Hvordan skal du tjene alle de penge, der skal til? Hvornår har du succes?

Det er ikke nemt. Og jeg må indrømme, at jeg har brugt pinligt mange dage helt alene på mit kontor, hvor jeg har siddet og stirret ud i luften og slet ikke har kunnet komme i gang.

Find ligesinde at spise frokost med

Jeg indså, at jeg måtte implementere det, man kalder en rygrad. Jeg måtte simpelthen udvikle selvdisciplin og blive god til at lede mig selv. Ikke en nem opgave, når man er typen, der får 100 gode idéer i løbet af en dag og hellere vil løbe efter dem, end at sortere momsbilag.

Hvis du overvejer at blive solo-selvstændig for at lave mere af det, du synes er sjovt, så vil jeg bestemt ikke fraråde dig at forfølge den drøm. Jeg vil bare fortælle dig, at du skal være særdeles god til at lede dig selv

Men det er desværre nødvendigt og den anden, mere kedelige, side af at være iværksætter.

Derudover måtte jeg erkende, at for at få lov til at lave det, jeg synes er rigtig sjovt, så var jeg også nødt til at løse alle de mere kedelige opgaver. Det er ikke ’fun and games’ hele tiden, og du skal ikke blive iværksætter for at slippe for kedelige opgaver – for dem er der altså også en del af.

Og så sørgede jeg for at finde nogle gode iværksætter-venner. Nogen der var i samme båd og som forstod min ensomhed og mine frustrationer. Jeg flyttede ind i et kontorfællesskab sammen med andre små virksomheder. Man må ikke undervurdere vigtigheden af at have nogen, man kan spise frokost sammen med.

Så hvis du overvejer at blive solo-selvstændig for at lave mere af det, du synes er sjovt, så vil jeg bestemt ikke fraråde dig at forfølge den drøm.

Jeg vil bare fortælle dig, at du skal være særdeles god til at lede dig selv og så se, om ikke du kan finde nogle ligesindede at spise frokost sammen med.


Topfoto: Pixabay

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Iben Louise Birkkjær, født i 1978, skulle nok egentligt have været ingeniør. Det blev hun ikke, men til gengæld blev hun tegner, iværksætter og komiker. Nysgerrig af natur og har tildens til at falde 'i det store hul med internet' på jagt efter viden at fodre sin sultne hjerne med. Iben Louise er en ildsjæl optaget af maker kultur, ny teknologis indflydelse på vores liv og de problematikker, der følger med.

Miljøaktivist og tilhænger af økologi og vedvarende energi. Typen, der dyrker sin egen mad og drømmer om et genbrugshus bygget af shipping containere. Iben Louise skriver om 3D print, Virtual Reality, drone racing, Kunstig Intelligens og vigtigheden af kreativ tænkning. Hun ser verden fra lige midt i Jylland - blandt søer og træer - men rejser også ud i verden på jagt efter de nyeste teknologiske landevindinger.

Kan du lide Pov.International så bliv abonnent for 20 kr om måneden. Kan du lide denne artikel? Så kan du betale for at læse med. Donér, hvad du selv synes en artikel skal koste - eller lad være, det er ganske frivilligt. Min Mobile Pay er: 6179 4133

Seneste artikler om Klumme