Trine-Maria Kristensen: Facebook selvforsvar – sådan gør du

i Featured/Digitalt/Kultur af

DIGITALT – “Jeg vil ikke slette Facebook helt. Jeg synes jo stadig godt om mit netværk og mine venner og en god del af debatterne og de grupper, jeg er med i herinde. Men jeg vil heller ikke finde mig i at alle mine data bare bruges af alle mulige til alt muligt – og jeg tror mange har det på samme måde”, skriver Trine-Maria Kristensen, der lever af at rådgive om sociale medier. Her får læserne hendes første runde gode råd til, hvordan man selv kan beskytte sig, så meget man selv kan på Facebook.

Jeg vil ikke slette Facebook helt. Jeg synes jo stadig godt om mit netværk og mine venner og en god del af debatterne og de grupper jeg er med i herinde.

Men jeg vil heller ikke finde mig i at alle mine data bare bruges af alle mulige til alt muligt – og jeg tror mange har det på samme måde, så nu deler jeg lige det jeg gør for at beskytte mig, så meget jeg kan.

Teksten er to-delt. For det første kan du gribe ind overfor, hvordan apps suger data ud af dig.

For det andet kan du træffe nogle valg der handler om, hvad annoncører ser om dig, ved om dig og hvordan Facebook giver dig annoncer.

Hjælp også folk omkring dig med at lave disse små ændringer, så har du taget et par enkle men vigtige selvforsvars-step på Facebook. Kom meget gerne også med dine egne tips til selvforsvar

Jeg lover, at ingen af delene er ret svære at indstille.

Apps du ikke bruger har adgang til dine data

Gør én enkelt ting på Facebook for at beskytte dine data. Tjek hvilke apps der har adgang til dig – og slet alle de apps du ikke bruger længere.

Ikke fordi apps er farlige eller skadelige i sig selv, men fordi dine data måske ligger og flyder rundt hos alle mulige app-udviklere – og fordi Cambridge Analytica sagen viser at dine data kan bruges til manipulation og alle mulige mystiske ting vi ikke engang aner findes endnu.

Brug pilen øverst til højre. Vælg indstillinger (næsten nederst), vælg Apps ovre i menuen til venstre.

I den øverste sektion kan du se hvilke apps du har logget på med Facebook (og dermed givet adgang).

Fjern alle de apps du alligevel aldrig bruger. Lad kun de apps stå, som du stoler på, og hvor du ved, at du bruger Facebook til login – og du ikke orker finde på en adgangskode.

Nedenunder findes der en mere radikal tilgang, som hedder Apps, Websites og Plugins – her kan du slå alle apps fra på én gang. Men ulempen er, at alle de apps, hvor du er glad for at logge på med Facebook, så ryger med i købet.

Så overvej lige om du kan klare det?

Du kan bremse annoncørers adgang til dine data

Facebook har faktisk en sektion, hvor de viser dig, hvad de deler om dig, og hvilke kategorier du er placeret i, når de videresælger dig til annoncører.

Lav en ekstra kop (stærk) kaffe og ryd lidt op i de indstillinger.

Du behøver ikke slette alt. Det kan sagtens give mening, at du figurerer i nogle bestemte kategorier, som interesserer dig (og Facebook gør altså også opmærksom på at hvis du sletter alt vil du stadigvæk få reklamer – de vil bare ikke være relevante). På billedet ovenover denne artikel kan du se nogle af dem, der stod på min egen side over annoncører, jeg har interageret med.

Men budskabet fra mig er altså: vælg selv.

Det gør du ved at bruge pilen oppe til højre igen, vælge ‘indstillinger’ og derefter vælge ‘Annoncer’. Husk at kigge samtlige indstillinger igennem.

Du fjerner elementer ved at klikke i højre hjørne på krydset, der kommer frem, når du har musen ovenpå elementet. Læg også mærke til at der i alle sektioner er en menu øverst med flere data de har om dig – gå dem igennem og rens ud.

Hjælp også folk omkring dig med at lave disse små ændringer, så har du taget et par enkle men vigtige selvforsvars-step på Facebook.

Kom meget gerne også med dine egne tips til selvforsvar i kommentartråden under denne artikel – inde på POV Internationals Facebook-side.

God fornøjelse!

Topillustration: Trine-Maria Kristensen, skærmbillede.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Trine-Maria Kristensen er cand.scient.soc (PR) og har siden 2005 rådgivet virksomheder om digital kommunikation og sociale medier. I dag arbejder hun derudover med anvendelse af droner og data fra droner på blandt andet byggepladser. Hun er også begyndt at læse til psykoterapeut.

Trine-Maria holder også foredrag og er forfattter til bogen "Få mere ud af (den tid du spilder på) sociale medier". Bogen handler blandt andet om, hvordan det at være autentisk - herunder også at turde vise sårbarhed og dele sine fejl og mangler - kan gøre oplevelsen med sociale medier bedre.

Og det er også det Trine-Maria skriver om her på POV.

Seneste artikler om Featured

Synnøve Søe

Farvel Synnøve

SYNNØVE SØE // NEKROLOG – Synnøve er ikke mere. Det er ikke