En hyldest til vaccine og vaccinationer fra en kvinde, der ikke var så heldig

i Liv & Mennesker/Sundhed af
VACCINER // KLUMME –  “Det er med stor forundring, at jeg oplever en folkemodstand mod vaccine. Vaccine opfattes nu af nogen som af det onde. Ja det er ligefrem noget, der skal gives os, for at “nogen” så bedre kan styre os. For takket være vaccinerne og alle os, der lod vores børn vaccinere, er disse sygdomme nærmest udryddet i dag og folkesundheden forbedret”. Sonja Kock blev ikke skånet for ødelæggende børnesygdomme i 1940’erne og 50’erne, og hun lider fortsat af følgesygdomme. I dag undrer hun sig over den opblussede modstand mod vaccination og vacciner.

Der var desværre ikke TB/Calmette-vaccine, da jeg blev født i 1945, og det kom til at betyde næsten 2 års indlæggelse på Børnesanatoriet i Vinterbølle ved Vordingborg, fra jeg var blot 9 måneder gammel. Da jeg kom tilbage til mine forældre, kendte jeg dem ikke længere, og det forhold blev aldrig rigtig udbedret. Billederne, som ses i denne artikel, blev taget og sendt til mine forældre, så de kunne se, hvordan jeg så ud.

Jeg havde lunge-følgesygdomme efter TB hele barndommen – og det har jeg stadig

Endvidere vendte sygdommen tilbage – eller blussede op, som man sagde dengang, hos mig i 1958. Det betød et års ny indlæggelse på TB-sanatoriet i Lyngby samt yderligere et års efterbehandling med medicin med bivirkninger. Jeg havde lunge-følgesygdomme efter TB hele barndommen – og det har jeg stadig i dag.

vaccine

Der var heller ikke vacciner mod mæslinger, kighoste, fåresyge, skarlagensfeber, skoldkopper og røde hunde, så de sygdomme brugte jeg måneder af min barndom på at være plaget af.

Især mæslingerne tog næsten livet af mig.

Jeg har også flere gange haft helvedesild, Herpes Zoster – som skyldes en virus, der har gemt sig i kroppen efter skoldkopper. Til gengæld blev jeg heldigvis vaccineret mod difteritis og kopper, så de sygdomme undgik jeg lykkeligvis.

Mit liv blev desværre på mange måder formet af de mange infektioner, forårsaget af virus og bakterier. Mange, mange ferbervildelser, smerter, timer i sygesenge, hospitalsindlæggelser, medicin med bivirkninger og stor ensomhed

Jeg husker også, da vi stod i lange køer ved skolen i 1955 for at få vores vaccine mod polio. Det var dråber på en sukkerknald. Jeg husker ingen beklagelser over, at vores frihed blev taget fra os af den grund.

Personligt var jeg lettet over, at jeg så ikke fik den sygdom, og poliovaccinen har i det hele taget reddet millioner af børns liv over hele verden.

Jeg havde derfor ingen indvendinger mod at lade min søn – som er født i 1965 – vaccinere mod det, man kalder børnesygdomme. Takket være vaccinerne og alle os, der lod vores børn vaccinere dengang, så er disse sygdomme nærmest udryddet i dag og folkesundheden forbedret.

vaccine
Sonja Damgaard Koch, Vintersbølle Børnetuberkulose Sanatorium 1946 (privat).

Derfor er det også med stor forundring, at jeg nu oplever en folkemodstand mod vaccine, som man kan læse om overalt.

Vaccine opfattes nu af nogen som af det onde. Ja det er ligefrem noget, der skal gives os, for at “nogen” så bedre kan styre os.

Nogen forestiller sig endda, at vi vil blive tvunget til at blive vaccineret. Hvordan det så skulle foregå?

Eller også så er vaccine noget, der er skabt, for at disse “nogen” kan tjene mange penge eller ligefrem udslette store dele af menneskeheden.

Der er mennesker, som endda forestiller sig, at vi vil blive tvunget til at blive vaccineret. Hvordan det så end skulle foregå?

Mit liv blev desværre på mange måder formet af de mange infektioner, forårsaget af virus og bakterier. Mange, mange ferbervildelser, smerter, timer i sygesenge, hospitalsindlæggelser, medicin med bivirkninger og stor ensomhed.

Er dette en klagesang?

Nej – det er en hyldest fra mig til vacciner og vaccinationer.

LÆS MERE I POV OM SUNDHED HER


Foto: Sonja Damgaard Koch, Vintersbølle Børnetuberkulose Sanatorium 1946 (privat – bringes med tilladelse fra forfatteren).

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller bliv abonnent!

Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv abonnent her Pil mod højre

Sonja Damgaard Kock født i marts 1945. Hun er pensioneret skolelærer. I 1993 blev hun ramt af Encephalitis/hjernebetændelse, så hun måtte stoppe med at undervise. Derefter var hun i nogle år Shiatsumassør og samtaleterapeut, indtil hun blev pensioneret i 2010. Hun har udgivet bogen: “Alt det du er- en vej til kærlig selvomsorg” i 2016 under navnet Sonja Kock.

Seneste artikler om Liv & Mennesker