Gretelise Holm ungdom

Gretelise Holm: Sidste etape – min pris til nutidens ungdom

i Liv & Mennesker/Klumme af
DANMARK RUNDT PÅ CYKEL // KLUMME – Forfatter og journalist Gretelise Holm har cyklet Danmark rundt siden 27. april. Det har hun gjort før, for “om foråret trækker det i bisselæderet, og de lange veje lokker til livet som luksusvagabond på Danmarksturné på den årlige – forhåbentlig lange – cykeltur.” I den ene cykeltaske har hun sin lejr: Telt, feltseng, sovepose, elektronik og værktøj. I den anden 7,7 kilo tøj, mad og toiletartikler, “men så er der også tænkt over hvert et gram”. Ofte kører hun mellem 40-50 km. på sin elcykel. Dagens klumme handler om turen fra Viborg til Aalborg – og om dagens ungdom. Begge dele er der meget godt at sige om.

Det blæste en halv pelikan fra nordvest (omkring 10 meter/sekundet), så i stedet for at følge min oprindelige plan om at cykle over Limfjorden ved Aggersund og op langs vestkysten til Hirtshals, krydsede jeg indover – fra Viborg til Aalborg – og fandt nattely hos en god gammel ven.

Jeg takkede overstrømmende og spurgte: “Er det din mor, som har lært dig at være så sød og hjælpsom?” “Nej,” svarede han. “Det er min far.” Min tak til de mange gode fædre ❤️

Samtidig besluttede jeg mig for at forkorte odysséen med de 50 kilometer (en dagsmarch) mellem Aalborg og Hjørring ved at hoppe på toget. Man skal jo ikke være fanatiker, og nu havde jeg cyklet over 500 kilometer og glædede mig i den grad til mit sommerhus ude i klitterne syd for Hirtshals.

Gretelise Holm ungdom
Udsigten fra min grund – fra selve huset kan man kun se en lille trekant hav

Og her kommer nutidens ungdom ind i billedet. Da jeg stod på perronen i Aalborg, kom en meget ung mand/teenager løbende for smilende at insistere på at bære hele halløjet, cykel og oppakning om bord.

Det var virkelig en stor hjælp, for det var et af de tog med høj indstigning og trapper.

Den unge mand havde plads i en nabovogn, og han indfandt sig i god tid for også at hjælpe mig af toget i Hjørring.

Jeg takkede overstrømmende og spurgte:

“Er det din mor, som har lært dig at være så sød og hjælpsom?”

“Nej,” svarede han. “Det er min far.” Min tak til de mange gode fædre ❤️

På selve togrejsen havde jeg en anden enestående god oplevelse med et ungt menneske, en køn pige, som smilede venligt til mig og min cykel. Vi var de eneste i hele togvognen (corona) og vekslede nogle høflige bemærkninger, før hun satte sig på hug, greb fat om cykelkæden og bøjede den prøvende mellem fingrene.

“Den trænger til at blive smurt. Skal jeg ikke lige gøre det for dig?” spurgte hun.

“Øh?”

Frem af sin taske trak hun en smørekande, olierede kæden, løftede cyklen og drejede pedalerne rundt, mens hun forklarede:

“Jeg er cykelsmed og har altid lidt olie på mig, fordi jeg ikke kan lide at se på tørre eller rustne kæder.”

Jeg kiggede diskret rundt for at finde ud af, om jeg var med i “skjult kamera” eller noget, men nej, jeg havde bare truffet en hjælpsom ung cykelsmed i toget mellem Aalborg og Hjørring. Med frisksmurt cykel og optimalt dæktryk cyklede jeg de sidste 15 kilometer fra Hjørring til målet, mit dejlige sted syd for Hirtshals.

I løbet af et øjeblik var togvogn 22 omdannet til et akut-cykelværksted. Ikke alene blev cyklen smurt. Den blev også gennemgået nøje, og jeg fik gode råd om dæktryk og finjustering af gearskiftet.

Jeg kiggede diskret rundt for at finde ud af, om jeg var med i “skjult kamera” eller noget, men nej, jeg havde bare truffet en hjælpsom ung cykelsmed i toget mellem Aalborg og Hjørring,

Med frisksmurt cykel og optimalt dæktryk cyklede jeg de sidste 15 kilometer fra Hjørring til målet, mit dejlige sted syd for Hirtshals.

Forårsturnéen gennem Danmark er slut, og nu skal der i den grad frisk fisk på panden😊

Gretelise ungdom
Hirtshals tog imod i sol, og nu skal der friskfanget fisk på bordet.

ELSKER DU OGSÅ GRETELISE HOLM? DU KAN LÆSE HENDES TEKSTER I POV HER


Alle billeder: Gretelise Holm er glad for at cykle – og for den danske ungdom.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Gretelise Holm, født 1946, har arbejdet som journalist, siden hun var 17 år, blandt andet på dagbladet Børsen, Berlingske Tidende og Politiken. Hun har været lektor og prorektor på Danmarks Journalisthøjskole, har boet fire år i Afrika og har skrevet 40 bøger indenfor mange forskellige genrer.

I 1980 modtog hun Poul Henningsen-prisen for sin sociale journalistik med fokus på udsatte minoriteter, indvandrere, fængselsfanger og handicappede.

I 1990 fik hun Ingrid Jespersens store legat for sit arbejde som redaktør for tidsskriftet Kvinden og Samfundet samt for at skrive artikler og bøger om køn og ligestilling ”med bid, indsigt og humor.”

Og i 2015 blev hun tildelt Dansk Retspolitisk Forenings pris, Kafkatten, for sin årelange indsats for retssikkerhed.

Seneste artikler om Liv & Mennesker