Nationalkarakter

There’s something right in the state of Denmark

i Danmark/Debat af
CORONAKRISE // KOMMENTAR – “Hvis man overhovedet kan konkludere noget som helst om vores nationalkarakter i denne situation, så er det, at vi er et sødt, rart, samvittighedsfuldt og dygtigt folkefærd, som også laver fejl, ligesom næsten alle andre lande er det. Vi tager problemerne i den rækkefølge, de opstår og prøver at forberede os på og lære så meget vi kan om det, der venter.”

Dette debatindlæg er udtryk for skribentens holdning.
Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Er du klar til at læse det mest kontroversielle, der endnu er skrevet om coronakrisen og Danmarks nationalkarakter?

Okay, here goes:

Jeg synes regeringen og myndighederne klarer situationen ganske godt. Jeg tror, det er en fin strategi at åbne stille og roligt op og at starte med de områder, der har med de mindste børn at gøre.

Jeg synes, at langt de fleste af mine medborgere opfører sig lige præcis, som man skal.

Et par enkelte gange har jeg oplevet, at nogle glemmer det med afstanden i supermarkedet, men det har jeg nok også selv gjort ind imellem uden at tænke over det, for sådan er det, når man skal vænne sig til en helt ny måde at være sammen på.

Vi skal nok lære det hen ad vejen, tror jeg.

Jeg synes regeringen og myndighederne klarer situationen ganske godt. Jeg tror, det er en fin strategi at åbne stille og roligt op og at starte med de områder, der har med de mindste børn at gøre.

Der er god bund i ræsonnementet bag, selvfølgelig kan man argumentere for en lidt anderledes måde, timing og rækkefølge at gøre det på, men det ville man jo også kunne, hvis det ikke var den vej, vi valgte.

Jeg er lidt nervøs for alt det økonomiske, både for os selv her i familien og for landet og verden.

Jeg synes informationsniveauet hos beslutningstagere og myndigheder er ganske passende. Jeg forventer ikke at få alle detaljer hele tiden, for hvad skulle jeg dog bruge dem til?

Men det er nogle ganske fine tiltag, som vores parlament har vedtaget, og jeg tror også, at fagministrene på de områder er dygtige, handler ansvarligt efter bedste evne og med de rigtige motiver. Det bliver ikke en nem tid, vi går i møde, men vi klarer det sgu nok på en eller anden måde med skindet på næsen. Det skal vi jo.

Der er masser af store og små ting, der er uretfærdige eller gakkede. Der er nogle grupper, der tager en hårdere tørn end andre, og samtidig har de færreste goder. Der er regler og forretningsgange, der er ulogiske, sågar groteske.

Men sådan var det også før CoVid-19. Det har ingen ideologier endnu kunne frigøre os for. Så det har ikke noget med krisehåndteringen at gøre.

Jeg synes informationsniveauet hos beslutningstagere og myndigheder er ganske passende. Jeg forventer ikke at få alle detaljer hele tiden, for hvad skulle jeg bruge dem til?

Jeg ved præcis nok til at gøre det nogenlunde rigtige for mig og mine, og jeg ved, hvorfor tingene sker og i hvilken rækkefølge. Jeg synes også, jeg ved nok til at kunne forholde mig kritisk til beslutningerne, og i langt de fleste tilfælde har jeg været enig i dem.

Dansk nationalkarakter
Dannebrog vajer i vinden ved Kastellet i København. Foto: Piqsels

Dansk nationalkarakter har bestået coronaprøven

Jeg synes oppositionen, som jeg værdimæssigt selv tilhører, passer sit job og udfylder sin rolle rigtigt godt, på nær nogle enkelte brodne kar, men sådan var det også før krisen.

Jeg synes, de har fundet en god balance mellem at være loyale i en svær tid og samtidig kæmpe for det, de synes er rigtigt.

Det håber jeg, de bliver ved med.

Jeg har dog sat et ekstra bogmærke i min hukommelse omkring de basale rettigheder, som vi nu har afgivet helt ekstraordinært for en periode.

Jeg har skærpet min opmærksomhed omkring afviklingen af disse begrænsninger af friheden. Og det er der heldigvis også mange andre, der har. Vi får også testet vores demokratiske immunforsvar

Det er ikke min intuitive vurdering, at der bliver sneget et længerevarende, hyperautoritært statskup ind ad bagdøren. Men jeg har skærpet min opmærksomhed omkring afviklingen af disse begrænsninger af friheden. Og det er der heldigvis også mange andre, der har. Vi får også testet vores demokratiske immunforsvar.

Hvis man overhovedet kan konkludere noget som helst om vores nationalkarakter i denne situation, så synes jeg det er, at vi er et sødt, rart, samvittighedsfuldt og dygtigt folkefærd, som også laver fejl, ligesom næsten alle andre lande er det.

Vi tager problemerne i den rækkefølge, de opstår og prøver at forberede os på og lære så meget vi kan om det, der venter.

Vi har allerede mistet nogle til CoVid-19, og vi kommer til at miste flere. Det gør mig ked af det at tænke på, selvfølgelig. Mest på grund af de pårørende, sådan er døden desværre.

Alligevel er jeg glad for at være her, lige nu, sammen med lige præcis jer. Jeg er ikke vred, ikke skuffet, ikke bange for alvor.

Det var bare det.

God påske.

LÆS MERE I POV OM CORONAKRISEN HER


Topillustration: Den danske nationalkarakter er ikke så ringe endda. Foto: Piqsels

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Peter Andreas er født i 1967 og bosat på Tåsinge i Det Sydfynske Øhav.
Han har 30 års erfaring som tekstforfatter, kommunikationsrådgiver og satiriker og er indehaver af Forlaget Tegn samt skribent og medredaktør på Satiremagasinet SPOT. Han er ofte brugt som medie-ekspert om kommunikation, reklamer og medier.
Peter Andreas er studievært på P1 i programmet Reklametjenesten.

Seneste artikler om Danmark