Rulle Grabow Westergaard: Prisen for at råbe op om bedre retssikkerhed for voldtægtsofre

i Danmark/Klumme af
VOLDTÆGTSDEBAT // KOMMENTAR – Kommunikationsrådgiver Rulle Grabow ved godt, at det er rarere, når hun kommunikerer om forældremøder og hvid chokolade. Men hvert år bliver over 5.000 udsat for voldtægt, mens det kun er i gennemsnit 54, som bliver dømt. Derfor mener hun, at den danske voldtægtslovgivning skal laves om. Det har hun talt om offentligt i et stykke tid, og det har resulteret i, at hendes digitale indbakke nu bugner med et sjældent set had.

Dette debatindlæg er udtryk for skribentens holdning.
Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Jeg bliver virkelig vred, når folk ikke opfører sig ordentligt. Det er jo, som de fleste vil vide, heller ikke videre velset.

Mit køn, min alder og min hele fremtoning taget i betragtning, sås det i det hele taget helst, at jeg sad lidt roligt med opsat hår og anklerne over kors, mens jeg mente noget om boligindretning med dæmpet stemmeføring.

Det sker så ikke, hvorfor jeg gennem de sidste fem års tid jævnligt har modtaget en mængde oftest mindre venlige henstillinger til at holde min kæft.

Det har jeg som sådan vænnet mig til. Jeg mener, jeg er kvinde, blond, borgerlig, over 45, taler dybt og kraftigt og lader mig sjældent afbryde/belære eller neddysse.

At det er den pris, ‘man’ skal betale, finder jeg på ingen måde rimeligt – det er bare sådan det er, og alternativet er at lade være at mene noget offentligt. Men jeg er nødt til at fortælle, at jeg aldrig nogensinde har oplevet magen til det had, jeg mødes med, siden jeg er begyndt at kommunikere om, hvor helt igennem urimelig den danske voldtægtslovgivning er.

Din nazilebbe er der nogen der fortjener at blive voldtaget med en hårbørste og hængt op i skamlæberne er det fucking dig!

Jeg får dagligt messengerbeskeder (som jeg læser, fordi rigtig mange ofre og pårørende også finder mig der og skriver til mig, uden at vi er Facebook-venner, og fordi jeg rigtig gerne vil lægge ører til deres historier og give dem videre), mails og kommentarer på sociale medier, der ikke alene handler om, at jeg er skinger, idiot, klam og helt galt på den, men også indeholder rimeligt eksplicitte forslag til, hvad min krop burde bruges til.

Jeg holder som regel den slags for mig selv, fordi jeg generelt ikke har lyst til at skræmme andre mænd og kvinder, der tager tråden op og hjælper alle os, der arbejder for bedre retssikkerhed for voldtægtsofre med at sprede budskabet. Og jeg er faktisk rigtig, rigtig hårdfør.

Men i går fik jeg en mail kl. 11.08 fra en ‘KL’, der omgående efter at have afsendt den, slettede sin mailkonto.

Jeg har også slettet mailen, men ordlyden kan jeg huske endnu. Den var med versaler – det skal jeg spare jer for – men lød: ‘Din nazilebbe er der nogen der fortjener at blive voldtaget med en hårbørste og hængt op i skamlæberne er det fucking dig!’

Jeg gik en tur rundt om huset, spiste dejlig frokost med en ven og tog en lur. Det er væk igen.

Men jeg tror faktisk ikke, særlig mange er klar over, hvor mange mennesker, der åbenlyst bare hader tanken om, at vi sætter ord på, hvor fuldkommen forrygende dårlig retssikkerhed, vi har budt de mange hundrede tusind mænd og kvinder, der gennem årtier er blevet udsat for voldtægt.

Rigtig mange af de kommentarer, jeg modtager, emmer af, at afsenderne på et tidspunkt i deres liv enten har foretaget sig noget seksuelt, som de inderst inde godt ved, ikke var med den anden parts gode vilje, eller er blevet udsat for noget seksuelt, som de inderst inde godt ved, at de ikke havde sagt ja til.

At man bare ikke kan holde ud at tænke på sig selv som offer eller overgrebsmand og har brugt tid og mentale kræfter på at glemme den der situation, der ikke var rar.

Tag stilling. Og tal med folk omkring jer. Og forbered jer på at spørge alle politikere om, hvad deres holdning er, før I stemmer på dem. Hver år bliver over 5.000 udsat for voldtægt. I gennemsnit bliver 54 dømt. Sådan er det

Jeg forstår det godt. Og jeg kunne ikke drømme om at tvinge nogen til hverken selvransagelse eller anmeldelse af noget, der skete for 37 år siden. Hvad jeg ikke forstår, er til gengæld, at al den vrede skal bruges på at forhindre andre i at få den retfærdighed, man ikke selv fik.

Jeg ved udmærket godt, at det her er et ubehageligt emne.

Jeg har siden marts været damen med det trælse emne til alle sociale begivenheder, jeg har været til. De fleste, jeg kender, er tålmodige. Uanset om de er chefredaktører eller småbørnspædagoger.

Nogen griner lidt af min passion. Nogen siger jeg er skør (det er helt rigtigt, men har ikke meget med denne sag af gøre). Og nogen synes bare, at jeg skal kneppes med en hårbørste og hænges op i skamlæberne.

Jeg ved godt, at det er rarere, når jeg skriver om forældremøder og hvid chokolade. Men det her er vigtigere end noget andet. Så tag stilling. Og tal med folk omkring jer. Og forbered jer på at spørge alle politikere om, hvad deres holdning er, før I stemmer på dem.

Hver år bliver over 5.000 udsat for voldtægt. I gennemsnit bliver 54 dømt. Sådan er det.


Topillustration: Pexels

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Rulle Grabow er 46 år og har en magistergrad i Nordisk Filologi og Medievidenskab fra Københavns Universitet.
Hun har blandt meget andet været særlig rådgiver for Ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri med ansvar for strategisk rådgivning af og krisehåndtering for ministeren og regeringen.
Seniorrådgiver i Jøp, Ove & Myrthu A/S med ansvar for strategisk kommunikationsrådgivning, primært af topledelser, krisekommunikationsrådgivning, medietræning og intern kommunikationsrådgivning.
Kommunikationsdirektør i Sterling Airlines med ansvar for etablering af velfungerende koncernkommunikation, strategisk kommunikationsrådgivning af direktion og bestyrelse, PR og presse i Danmark, Sverige og Norge og public affairs i Danmark.
Ansvarshavende redaktør for ugemagasinet FoodCulture med ansvar for etablering og drift af dagsordensættende ugemagasin med væsentlig indflydelse på meningsdannere i og omkring fødevarebranchen, strategisk kommunikationsrådgivning af direktion og præsidium samt public affairs i Danmark.
Redaktør og kommunikationsrådgiver i TDC med ansvar for etablering og drift af velfungerende koncernkommunikation på web og print, strategisk kommunikationsrådgivning af direktion. Kommunikativt ansvar for adskillige store koncernkommunikationsprojekter i hele Norden. Man kan finde hende på LinkedIn.
Rulle Grabow bor på Frederiksberg med sin familie.

Seneste artikler om Danmark