Nina Skyum-Nielsen: Alkoholfri rustur – ja tak

af i Danmark/Featured/Liv & Mennesker/Quick POV

Tusinder af unge starter i denne uge på en videregående uddannelse. Og på mange studier betyder det en uge med sanseløst druk, der leder op til rusturen, hvor der drikkes endnu mere. På flere studier trækker de studerende imidlertid nu selv i land. På DTU er der indført tilbud om en alkoholfri rustur og på Syddansk har man helt forbudt alkohol på sine rusture. På CBS diskuterer man fortsat tanken. Journalist Nina Skyum-Nielsen synes, det er en helt fin ide. Arret på hendes skulder fortæller lidt af historien om hvorfor.

Ja, jeg er blevet en sur, halvgammel dame og klapper derfor bifaldende i hænderne over forslaget om alkoholfri uni-rusture.

På min højre skulder har jeg et livsvarigt minde fra min egen rustur på danskstudiet anno 1996.

Jeg synes ikke, at druk skal være det samlende punkt, når dygtige unge starter på en videregående uddannelse. Det er sguda for fattigt

Under påvirkning af hvad jeg kun kan beskrive som vanvittige mængder alkohol, løb jeg “natteløb” i Falsters ellers charmerende landskab og fik af ukendte årsager nærkontakt med en stor gnist fra et bål.

Jeg fik et massivt brandsår på højre skulder, men bemærkede det ikke før flere dage senere.

Min daværende læge så helt forkert ud i ansigtet, da jeg bemeldte dage senere gik ned og spurgte, hvad der så lige skulle gøres ved dét der sår. “Ja, nu er det jo inficeret; du kommer til at få et ar,” lød det.

Det skal jeg love for, at jeg gjorde. Det åndssvage ar har endda været under kniven hos en plastikkirurg, fordi det både var grimt og kløede vanvittigt.

Vi åbnede øllerne i bussen til Falster, og så drak vi sådan set i 48 timer

Nå ja, jeg kunne da selvfølgelig bare have passet bedre på mig selv, det medgiver jeg.

Min pointe her er dog, at det uheld næppe var sket, hvis ikke det havde været kutyme for ikke at sige en decideret forventning, at nybagte unistuderende drak sig fuldstændig fra sans og samling på rusturen.

Vi åbnede øllerne i bussen til Falster, og så drak vi sådan set i 48 timer.

Jeg ved ikke hvorfor, og her 21 år senere virker det helt ærligt endnu mere hjernedødt. Og så har jeg endda ikke nævnt de yderst bizarre “konkurrencer”, der fandt sted på turen, og som i dag ville få enhver bare perifært feministisk indstillet person til at gå helt i baglås.

Jeg kan godt lide alkohol, og jeg kan også godt lide at drikke mig halvsnalret. Men jeg synes ikke, at druk skal være det samlende punkt, når dygtige unge starter på en videregående uddannelse. Det er sguda for fattigt.

Kærlig hilsen

Skulder-Quasimodo med knivskarpt bagklogskabslys.

Læs mere om den alternative alkoholfri weekend på DTU her.

CBS diskuterer man også om der skal indføres mere kontrol med indtagelsen af alkohol under introforløbet.

Topillustration: Pixabay.

Nina Skyum-Nielsen er passioneret kommunikator og journalist med blik for både det groteske og det (ufrivilligt) morsomme i en særdeles broget verden. Professionelt solidt plantet i det strømlinede erhvervsliv, privat solidt plantet i en verden, der altid kan rumme det skæve.

Nina er oprindelig fra Sydsjælland, nu Frederiksberg-borger.