Dorte Toft: Opgør med den satans afhængighed af SoMe

i Digitalt/Liv & Mennesker/Viden af

SOCIALE MEDIER – Tiden! Tiden, der løber, mens man er på sociale medier. Tomheden! Tomheden, der for ofte indfinder sig bagefter. Dorte Toft føjer sig til strømmen af mennesker, der forsøger at mindske afhængigheden, og giver nogle små tip til, hvordan man lærer at begrænse sig – også af hensyn til ungerne.

Mit navn er Dorte. Jeg er afhængig af sociale medier, men har siden december ikke længere haft Twitter på min mobil, ej heller Facebook. Siden januar har jeg desuden haft softwaren Freedom installeret på min computer til blokering af adgang til sociale medier.

Mindre tabu

Sådan ville det lyde, hvis jeg mødte op i en slags AA-gruppe [Anonymous Alcoholics], men for dem, der er afhængige af sociale medier i en grad, at det skader dem selv og deres nære. Sådanne grupper findes vist ikke i Danmark, og det er jo heller ikke så tabubelagt som at være afhængig af spritten, så lad mig bekende i fuld offentlighed.

Jeg var bare blevet endnu mere forpisset over, hvor megen tid jeg brugte på at bedøve mig

Og ja. Jeg er nummer 117 i rækken med navlepillende beretninger om detox fra de sociale medier, så spring bare resten over, hvis du allerede er kravlet ud af afhængigheden, aldrig var der, eller ikke vil ud af hulen. Har du børn, er det dog måske klogt lige at tjekke de to sidste afsnit.

Men lige en disclaimer: Jeg var hverken på vej til skilsmisse eller et herberg for hjemløse, da jeg igen tog mig sammen til at få begrænset tiden på de sociale medier. Jeg var bare blevet endnu mere forpisset over, hvor megen tid jeg brugte på at bedøve mig, selv om jeg faktisk har et godt liv.

Mere om mine årsager lidt senere, men først helt praktisk, hvordan jeg gør – mit såkaldte Life Hack. Det er ikke perfekt, men det fungerer. Jeg er ikke stået helt af, men synes p.t. at udbyttet overstiger det negative.

Nul abstinenser under ferie

Twitterapp’en afinstallerede jeg i december, en time før vi satte os i flyet på vej til 14 dages ferie, hvor jeg havde sat mig for, hverken at tjekke Twitter eller Facebook. Projektet lykkedes, og jeg nød ikke at blive suget ind i forargelsens malstrømme, trangen til womansplaining over for vådt pap og meget andet. Nul abstinenser.

Jeg er en svag sjæl på visse områder, så det er godt, at der er tekno-fix til at mindske tekno-afhængighed

Facebook-appen har jeg aldrig haft på min mobil, ej heller Facebooks Messenger-app. FB snager urimeligt meget gennem deres apps, så jeg har kun brugt FB via en browser på mobilen. Og det modstod jeg.

Men tilbage fra ferien tjekkede jeg igen ind i Facebook-verdenen via mobilen, indtil jeg så misbrugsmønstret stå klart igen. Så loggede jeg ud på mobilen, og da jeg bruger en adgangskode, der er alt for besværlig bare at huske, har jeg sikret mig mod bare lige at logge ind. Der skal ekstra krumspring til.

Jeg savner Twitter på mobilen – f.eks. hver gang jeg får læst en god artikel, som jeg gerne ville tippe andre om men ikke nok til at geninstallere app’en.

Blokerer på computeren

Der er til gengæld frit løb på min Mac, men … jeg bliver hurtigere bevidst og ærgerlig over misbrugsmønstret.

Derfor har jeg har installeret en lille snut software (mod betaling) kaldet Freedom, der lukker mig ude fra at gå på Twitter, Facebook m.fl. Man definerer selv, hvilke sociale medier, der skal blokeres for og hvor længe en “session” skal vare. Man kan også blokere for f.eks. mediers websites, hvis man har et afhængighedsmønster der.

Der findes andre blokerings-apps, men det er mit andet bekendtskab med Freedom, som jeg brugte en del, da jeg for nogle år siden arbejdede på fuldt tryk som journalist. Men softwaren valgte på et tidspunkt at strejke, vist grundet en manglende opdatering af operativsystemet

Summa summarum. Jeg er en svag sjæl på visse områder, og godt at der er tekno-fix til at mindske tekno-afhængighed.

Hjælper det at være gammel?

Sært nok tyede jeg aldrig til nikotin-tyggegummi eller -plastre, da jeg ville ud af min smøgafhængighed. Jeg startede først med at ryge i slutningen af tyverne, så det var lidt lettere at huske tilværelsen fra før, den stank af gammel cigaretrøg eller fra før, man rodede efter et skod eller tiggede en cigaret, når cigaretpakken var tom.

Jeg erindrer også, da overspringshandlingen gik på at hente et æble i køkkenet, og ikke på at ryge ud på en 2-timers tangent på de sociale medier

Jeg var også godt oppe i alderen, før de sociale medier trådte ind på scenen, så en vis afvænning er måske lettere, end den er for børn og unge, der ikke husker tomgangstid som f.eks. en togrejse med intet at gøre udover at lade tankerne flyve og ideerne poppe op – tid, hvor man observerede og måske tilmed faldt i snak med mennesker omkring en. Jeg erindrer også, da overspringshandlingen gik på at hente et æble i køkkenet, og ikke på at ryge ud på en 2-timers tangent på de sociale medier.

For mig er det ikke bare ærgrelsen over spildte timer og irritationen over at måtte se sig selv som afhængig, der spiller ind for det fornuftige i at skrue ned. Der ses efterhånden artikler om, at vores hjerner tager skade af at springe konstant fra det ene til det andet til det tredje. Koncentrationen om det vigtigste svigter, og vores evne til at klare lange tekster er faldet.

Hårde konsekvenser for børn

Men børn rammes langt hårdere.

I en artikel fra sitet, Social Media Psychology, om “Digital Childhood” ses mulige følger af mange daglige time foran skærmen omtalt – for eksempel som der står “cyberbullying, social media depression or low self-esteem” – mobning via nettet, depression, lavt selvværd. Alt det, vi allerede har læst om, men hvor ingen endnu ved, hvor mange børn og unge, der knækkes for aldrig helt at overkomme det som voksne.,

Kære forældre, læs venligst hele artiklen, der også kommer ind over børn med ADHD, udvikling af hjernen og børns dybe afhængighed.

Men mest af alt, læs artiklen så det står krystalklart over for dig, at dit eget mønster smitter af på børnene.

Foto: Pixabay, ColiN0808

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller bliv abonnent!

Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv abonnent her Pil mod højre

Dorte Toft er journalist og forfatter. Hun indledte sin karriere som programmør, tog siden journalistudddannelsen, men fastholdt i sit mangeårige virke som journalist interessen for teknologiudviklingen.

I disse år er fokus især på kunstig intelligens, robotter, der skal færdes blandt mennesker, samt overvågningstruslen. Blandt de øvrige fokusområder kan nævnes svindel, chikane via nettet samt køn - også i relation til uddannelsesvalg og fordomme.

Toft har på CV'et blandt andet Dagbladet Børsen, Berlingske, Computerworld og DR, men hun har desuden mange års erfaring fra den "anden side af bordet." Gennem de seneste 15 år har hun været selvstændig, og blandt kunderne var Berlingske, hvor hun gennem 10 år førte bloggen Bizzen. Den opdateres dog ikke længere, men er stadig søgbar, hvilket ikke kun skyldes dækningen af teknologiudvikling og IT-politik, men også afdækningen af flere erhvervshistorier. Nogle erindrer måske, at bloggen var et væsentligt redskab, da Dorte Toft pustede Stein Bagger i nakken.

Dorte Toft er medforfatter til bøgerne ”Bedrag – IT Factory, grådighed og magtsyge” og ”Lykkelig i Nørdland – Hvem bygger fremtiden?”. Begge udkom på Gyldendal i 2009. En lille bog med titlen "Magtkampens A-Z", skrevet under pseudonym, er det også blevet til.

Del gerne hendes indlæg, hvis du finder det interessant nok.

Seneste artikler om Digitalt