Corona for børn

Johanne Mygind: ‘Corona for børn’ er en podcast med børn i hovedtelefonerne

i Podcast/Børn & unge af

Warning: Use of undefined constant img_url - assumed 'img_url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nas/content/live/povint/wp-content/plugins/media-files-tools/media-files-tools.php on line 312
CORONA FOR BØRN // PODCAST – “Hver anden morgen starter med et redaktionsmøde kl. 9. Når jeg ser mine drenge sidde der med store hørebøffer og lytte til indslag og skrive manus, slår det mig, at det er første gang, at de er en del af mit arbejdsliv. Jeg har skrevet om mine børn i klumme efter klumme, men vores dagligdag har altid været adskilt. Jeg skulle på arbejde. De skulle i børnehave og i skole.” Johanne Mygind fortæller om podcasten Corona for børn, som hun producerer med børn over hele verden og i samarbejde med Rakkerpak Productions.

I den sidste uge har jeg lyttet til børn. Jeg har lyttet til Storm fra Vesterbro, Sigurd på Fejø, Maya i Bejiing og Sira i Barcelona. Jeg har fulgt med i Storbritanniens slingrekurs gennem 13-årige Sixteen i London og fået dødstallene i Italien fra 11-årige William i Milano.

Hver anden dag sidder mine sønner og jeg og lytter til reportager fra børn over hele verden. Vi udvælger de bedste og sender dem ud i podcasten Corona for børn.

Vi hører den færdige udsendelse under aftensmaden. Bagefter sender den ældste en sms til sin klassekammerat om, at han skal interviewe sin lægefar til næste episode: “Det er ligesom jeg er mere vigtig nu,” konkluderer han så

Podcasten Corona for børn var egentlig bare et hjemmeskoleprojekt. Mine drenge og jeg skulle have noget at lave, da Mette Frederiksen sendte alle de danske skolebørn hjem.

Jeg havde mistet mit arbejde og havde for engang skyld god tid.

Solveig rapporterer til Corona for børn fra Burkina Faso. Foto: Privat.
Solveig rapporterer til Corona for børn fra Burkina Faso. Foto: Privat.

“Så kan I også lære lidt om at være journalist,” sagde jeg til drengene.

Min veninde havde sit eget produktionsselskab og en 8-årig datter, som skulle beskæftiges. De to vil gerne stå for redigeringen.

Om søndagen skrev jeg et opslag på Facebook og spurgte efter danske børn, som var i udlandet og måske havde lyst til at lave en reportage til os?

I de fleste samfund og historiske perioder er børn blevet brugt som arbejdskraft. I dag er børnearbejde forbudt og børnene sendt i skole

Mine børn fik anskuelsesundervisning i globalisering, mens kontakterne væltede ind. Konceptet for Corona for børn gav sig selv: Danske børn fortæller om deres liv under coronakrisen.

Vi har produceret Corona for børn i to uger nu.

Hver anden morgen starter med et redaktionsmøde kl. 9. Når jeg ser mine drenge sidde der med store hørebøffer og lytte indslag og skrive manus, slår det mig, at det er første gang, at de er en del af mit arbejdsliv.

Jeg har skrevet om mine børn i klumme efter klumme, men vores dagligdag  har altid været adskilt. Jeg skulle på arbejde. De skulle i børnehave og i skole.

Leo på 9 år skriver nyhedsbrev til Corona for børn. Foto: Johanne Mygind.
Leo på 9 år skriver nyhedsbrev til Corona for børn. Foto: Johanne Mygind.

Min far var bud i sine forældres købmandsbutik. Min farmor hjalp til i køkkenet på sine forældres andelsmejeri. Min farfar blev sendt ud at tjene som ni-årig.

I de fleste samfund og historiske perioder er børn blevet brugt som arbejdskraft. I dag er børnearbejde forbudt og børnene sendt i skole.

Mine børn er objekter for min dybeste kærlighed og største bekymring, men de har ingen funktioner ud over det. De er elskede, men ikke betroede. Nu har coronakrisen gjort os til en familievirksomhed

Det er et fremskridt, men det er også et tab. Mine børn er objekter for min dybeste kærlighed og største bekymring, men de har ingen funktioner ud over det. De er elskede, men ikke betroede.

Nu har coronakrisen gjort os til en familievirksomhed.

Min ældste søn lytter alvorligt til mine råd om hans stemmeføring, når han er vært på podcasten. Den mellemste svarer på kommentarer på Facebook. De spørger begge interesseret til, om jeg har fundet eventuelle samarbejdspartnere. Den allermindste på 7 år håber, at vi bliver sponsoreret af Lego.

I de sidste par uger har jeg lyttet til børn. Kloge børn, sjove børn, kedelige børn, poetiske børn. Børn, som er optaget af deres legeaftale over Skype, eller hvordan verden ser ud efter corona.

Samtidig er det gået op for mig, at jeg har lyttet for lidt til mine egne.

At mine børn oplevede mig, som en, der altid skulle videre. En, der altid havde noget eller nogen, som var vigtigere at lytte til. Jeg er ikke alene, tror jeg. Forældrene til vores børnereportere fortæller mig, at deres børn er så stolte over at være med. Så glade for at blive hørt.

Iris er SoMe redaktør på Corona for børn. Foto: Privat.
Iris er SoMe-redaktør på Corona for børn. Foto: Privat.

Jeg har også glædet mig over, at flere og flere lytter med på vores podcast.  At skellet mellem voksne og børns verden måske bliver brudt lidt ned.

Børn er mennesker og alle mennesker fortjener andre menneskers ører

Ikke fordi børn besidder nogen særlig visdom eller vision, som kan frelse os fra klimaforandringer eller corona. Ikke fordi børn ligner livet i en tid, som lugter af død. Heller ikke fordi børnene helt banalt er vores fremtid.

Måske bare fordi børn er mennesker, og fordi alle mennesker fortjener andre menneskers ører.

Vi hører den færdige udsendelse under aftensmaden. Bagefter sender den ældste en sms til sin klassekammerat om, at han skal interviewe sin lægefar til næste episode:

“Det er ligesom, jeg er mere vigtig nu,” konkluderer han så.

Man kan støtte Corona for børn her via en app:

corona for børn


Faktaboks

Corona for børn udkommer mandag, onsdag og fredag.

Du kan finde os på www.coronaforborn.dk eller downloade podcasten fra iTunes.

Vi modtager gerne et indslag fra dine børn. De er nemme at lave. Bare optag indslaget på din telefon og send det til os på coronaforborn@rakkerpak.nu.


LÆS MERE OM BØRN OG UNGE I POV VED AT KLIKKE HER.

Topbillede: Leo på ni år og Ezra på 12 år er værter for podcasten, Corona for børn. Billede: Johanne Mygind.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Johanne Mygind er født 1976, Hun har en MA i European Anthroplogy fra University of Sussex og er tidligere ansat på Weekendavisen, Information og P1. Nu selvstændig. Hun har skrevet bogen "OPDRIFT
11 mønsterbrydere fortæller".
Profilbilledet er taget af Lizette Kabre, og er et pressebillede fra Gyldendal.