Dansk bureaukrati: En brugervildledning

i Debat/Danmark/Videnskab af

KOMMENTAR – ‘Kære danskere  her har I en historie om SU-styrelsens effektivitet, jeg gerne vil dele med POV’s læsere. Og skulle der være en journalist eller en politiker – eller flere – der læser med, så meget desto bedre’. Søren Kenner har fået nok, efter hans datter, Sarah i over tre år har kæmpet med et dansk bureaukrati, hvor hendes mails forsvinder, hjemmesiden ikke virker, ingen telefonsamtale tager under 90 minutter og hvor oplysninger om hende konsekvent er enten mangelfulde eller forkerte. Kan det virkelig passe- og hvor er ministeren?

Min datter Sarah har læst sin bachelor uddannelse i USA og blev færdig sidste maj. Hun har fået SU de sidste tre år af uddannelsen –– og det er hun selvfølgelig glad for.

Men for et par dage siden fik vi et brev fra SU-styrelsen om, at de nu gerne ville have hendes SU tilbagebetalt, fordi hun ikke har dokumenteret, at hun er færdig med sin uddannelse.

Det er lidt pudsigt –– ikke mindst, når man betænker følgende forhistorie fra min datter:

—- EN SU FALLENTS DAGBOG ——

26 april 2018: Henvender mig til SU-styrelsen for at få at vide, hvad jeg skal gøre, når jeg afslutter min uddannelse om en måned. Får at vide jeg skal gå på minSU og uploade information.

19 maj 2018: Forsøger at uploade mit eksamensbevis, så jeg kan dokumentere afsluttet uddannelse. Systemet virker ikke, og jeg får en besked om, at jeg ikke kan uploade dokumenterne.

Jeg får en besked om, at SU-styrelsen ikke kan se, at min uddannelse er afsluttet, og at man i øvrigt vil kræve min SU tilbagebetalt, fordi jeg ikke har dokumenteret min studieaktivitet i første halvår 2018 (nej, jeg har kun sendt det til dem 4 gange, men det tæller nok ikke rigtigt)

7 juni 2018. Jeg skriver til SU-styrelsen og oplyser dem om, at jeg har afsluttet min uddannelse i maj og vedlægger mit eksamensbevis. Jeg forklarer, at man ikke kan uploade det på minSU, som styrelsen ellers har bedt om.

1 oktober 2018: Jeg får et brev fra styrelsen om, at de de ikke kan se, jeg har afsluttet min uddannelse.

11 oktober: Jeg skriver til styrelsen igen og vedlægger endnu engang dokumentation for afsluttet uddannelse og beskriver problemet med at uploade.

6 november: Jeg beslutter mig for, at jeg hellere må følge op for en sikkerheds skyld og ringer til styrelsen. 90 minutters telefonkø inden jeg omstilles til en medarbejder, der stiller mig videre til en anden, der stiller mig videre til en tredje, der stiller mig videre til en fjerde. Den fjerde medarbejder er flink og venlig, og hun kigger på min sag og kan godt se, at de har fået den dokumentation, de beder om. Hun siger at jeg kan være rolig, for nu er alle problemer løst- Hun beklager også, at mine mails er blevet væk i deres system, det sker faktisk ret ofte, siger hun.

11 november: Jeg får en besked om, at SU-styrelsen ikke kan se, at min uddannelse er afsluttet, og at man i øvrigt vil kræve min SU tilbagebetalt, fordi jeg ikke har dokumenteret min studieaktivitet i første halvår 2018 (nej, jeg har kun sendt det til dem 4 gange, men det tæller nok ikke rigtigt).

Hun kan godt kan se, at de har fået dokumentation og vil “sløjfe tilbagebetalingskravet og få lukket sagen ned”. Om det passer aner jeg ikke; det var jo det samme, de sagde sidste gang og derefter ændrede mening

12. november: Jeg ringer igen til SU styrelsen og snakker nu med en person, der fortæller mig at mit eksamensbevis skam ikke er dokumentation for, at jeg har afsluttet min uddannelse (sic!). Jeg skal have et dokument fra mit universitet ,som fortæller, hvilken dato, der var min sidste undervisningsdag, og det dokument skal jeg uploade på minSU. Jeg nævner, at der kan være problemer med at uploade på minSU, men det mener personen skulle være fikset.

15. november: Jeg får fremskaffet den ønskede yderligere dokumentation (eksamensbevis tæller ikke for noget, forstår man) og forsøger at uploade den på minSU under “har gennemført min uddannelse”. Det kan man ikke –– hverken med Chrome, Firefox eller Safari.

19. november: Jeg skriver til styrelsen, at jeg ikke kan uploade på minSU og vedhæfter dokumentation herfor (screendump) plus eksamensbevis plus udtalelse fra universitet om afslutningsdato.

30. november: Jeg har intet hørt tilbage og skriver igen til styrelsen og vedlægger samme dokumentation som sidst.

6. december: Har stadig intet hørt tilbage og skriver derfor til styrelsen igen med samme dokumentation.

11. december: Modtager brev fra SU-styrelsen med krav om tilbagebetaling af SU for januar til maj 2018 –brevet indeholder en klagevejledning.

13. december: Jeg klager til “Ankenævnet for Statens Uddannelsesstøtteordninger” og jeg går på minSU og oploader information under feltet “har afbrudt min uddannelse” – det har jeg ikke,  men man kan ikke uploade under “har gennemført min uddannelse”.

Afslutningsvis spørger jeg personen i styrelsen, om hun synes, deres system virker, som det skal. Mjoooohhh, hun er ked af, at jeg har haft en dårlig oplevelse, men hun synes alt er skønt

13 december: Ringer til SU styrelsen og snakker med den samme person som jeg har skrevet talt med den 12 november og som jeg har skrevet til den 15/11, 19/11, 30/11, 6/12 uden at modtage svar. Hun finder min sag frem og kan nu se, at jeg har uploadet som “afbrudt uddannelse”. *Men blev du så ikke færdig med din uddannelse*, spørger hun? Øh jo. Det gjorde jeg, fru kontrollant, og mon det kan være fordi jeg ikke har færdiggjort min bachelor-uddannelse, at de har optaget mig på kandidat-uddannelsen på UCL i London?

“Nå,” men nu siger hun så, at hun “godt kan se, at de nu har fået dokumentation og vil sløjfe tilbagebetalingskravet og få lukket sagen ned”. Om det passer aner jeg ikke; det var jo det samme, de sagde sidste gang og derefter ændrede mening.

Fordi jeg ikke har kunnet uploade min dokumentation for afslutning af min uddannelse fik jeg udbetalt SU for juni til september 2018 og efterfølgende et krav om tilbagebetaling for den periode også. Det er selvfølgelig fair nok, og det er nu betalt tilbage med samt et gebyr på flere hundrede kroner, der ikke virker spor rimeligt, da det jo ikke er mig men dem, der har begået fejl.

Afslutningsvis spørger jeg personen i styrelsen, om hun synes, deres system virker, som det skal. Mjoooohhh, hun er ked af, at jeg har haft en dårlig oplevelse, men hun synes alt er skønt.

Som en ekstra bonus kan jeg berette, at jeg netop har modtaget en SU-opgørelse for min kandidatuddannelse, hvoraf det fremgår at SU-styrelsen mener, jeg skal betale skat i Danmark, selvom jeg læser i udlandet (det skal jeg naturligvis ikke og det skal nok lykkes mig at få løst det problem også i løbet af de næste 2-300 beskeder frem og tilbage mellem mig og det tilsandede bureaukrati).

AFSLUTNINGSVIS:

Efter at have læst min datters noter vil jeg gerne som far tilføje, at der i de tre år hun har fået SU ikke er én eneste gang, hvor noget har virket som det skulle. Hun har løbende fremsendt dokumentation for studieaktivitet, og hver gang har hun efterfølgende fået rykkere på det, hun allerede har fremsendt. Og det hun har uploaded er indtil flere gange “blevet væk”. Hvert år (som i hvert år) har de startet med at sætte hende i skat, som om hun boede i Danmark, og det har så været en seperat øvelse med at finde ud af, hvor man retter det, så hun ikke betaler skat.

Tommy Ahlers –– det er vist dig, der har ansvaret for området her. Må jeg anbefale et deep-dive ned i tilsandingen af dette bureaukrati og dets tilhørende defekte IT-systemer. Der er store effektiviseringsgevinster at hente

Det har ikke været så svært at rette hos SKAT, men at få ændringen til at slå igennem hos SU-myndighederne? Aaarrrgghhh – det virker umuligt.

Plus at du hver gang ringer ind venter 25 minutter, inden de tager telefonen. Det er endnu ikke lykkedes at gennemføre en samtale for os på under 90 minutter.

Tommy Ahlers –– det er vist dig, der har ansvaret for området her. Må jeg anbefale et deep-dive ned i tilsandingen af dette bureaukrati og dets tilhørende defekte IT-systemer. Der er store effektiviseringsgevinster at hente. Som situationen er i dag , spildes der absurde mænger skattekroner på et system, der tydeligvis ikke fungerer, som det skal.

Er der andre derude, der har haft tilsvarende gode og positive oplevelser med SU-styrelsen?

Topillustration: Photo by Decha Huayyai from Pexels – billedet forestiller ikke Søren Kenners datter, Sarah.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Søren Kenner. Stifter/medstifter/investor i blandt andet andet Medialog, Hello Group, Fiskebar, Moodagent, Zecco Trading, GoWebTrade, LundKenner, Intivation, Loubilou, Mecado, Dexi, Liberal Alliance og Sparrow Quantum. Tidligere topchef for McCann MRM Europa og MRM Global Newbizz. Liberal, frisindet, tolerant, easygoing gammel hippie og globetrotter. Lykkeligt gift med Helen og far til to vidunderlige børn. It doesn't get any better

Seneste artikler om Debat