Danmark Haifaa Awad Syrien

Haifaa Awad: Hvad er det vi gør, Danmark?

i Debat/Danmark af
HJEMSENDELSE AF SYRERE // KOMMENTAR – “Det er danske værdier, almenmenneskelige værdier, som gav mig modet til at være læge under Assads bomber. Det er Danmarks beskyttelse af mig som statsborger, som beskytter mig imod at blive tilbagesendt til et regime, der har skrevet mit navn med rødt på deres likvideringslister, fordi jeg som læge udførte min gerning for at redde civile. Det er det Danmark, jeg kender. Det er det Danmark, jeg er. Det er det Danmark, vi ikke må miste.”

Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning.
Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Når man er småbarnsmor, får man mørke rande under øjnene. Men med de lange nætter følger der også tanker og bekymringer på ens barns vegne; det, tror jeg, mange forældre genkender.

I de her nætter har jeg ikke kunne sove meget, og slet ikke efter at have mødt de syriske unge, som nu står til at blive hjemsendt eller ende op på udrejsecentre.

Det er Danmark, som giver mig et værdigt liv med min mand og vores søn

Vi nægter dem deres fundamentale krav på asyl; vi går international enegang og Danmark bliver kritiseret og udstillet internationalt også.

Mit hjerte knækker i tusinde stykker

Mit hjerte knækkede i tusinde stykker over at forestille mig, hvis min søn var den høje smukke Hussam, som med knitrende brune øjne øvede sig på modsvar til udlændingeordfører Rasmus Stoklunds spin.

Mit hjerte knækkede over i to, da jeg så, hvordan syriske unge nu kæmper for deres eksistensberettigelse, for deres mødres og fædres ret til beskyttelse, og for at de vitterligt har krav på noget så fundamentalt som asyl.

De sad sammen og gav hinanden modet til at stille op overfor medier, selvom vi alle ved, hvor ubarmhjertigt det er.

Unge som burde gå på dates, hænge med deres venner og fokusere på deres uddannelser, ja de sad og var rådvilde over, hvordan de dog skulle modbevise Mattias Tesfayes og Stoklunds løgne og manipulation.

Hvorfor skal et ungt menneske bevise, at der er krig i Syrien? At der er tortur i Syrien? Hvorfor skal de unge mennesker i vores varetægt gå modløse rundt og føle sig fortabte i spin?

LÆS OGSÅ STEFFEN GROTHS KOMMENTAR HER:

Rasmus Stoklund skriver på Facebook om de omstridte landerapporter fra Udlændingestyrelsen: ”Hvis syreres asylstatus…

Posted by Steffen Groth on Thursday, 22 April 2021

Jeg kom hertil som datter af politiske flygtninge i 1993. Jeg er så heldig at være blevet statsborger i Danmark. Jeg er dansk. Og jeg er rundet helt ind i sjælen af Danmarks værdier og den humanisme, som formede mig i min barndom.

Det er Danmark som gav mig et værdigt liv og adgang til lægegerningen. Det er Danmark, som gav mig mit livs kærlighed – Henrik.

Det er Danmark, som giver mig et værdigt liv med min mand og vores søn.

Det er det Danmark, jeg kender. Det er det Danmark, jeg er. Det er det Danmark, vi ikke må miste

Det er danske værdier, almenmenneskelige værdier, som gav mig modet til at være læge under Assads bomber. Det er Danmarks beskyttelse af mig som statsborger, som beskytter mig imod at blive tilbagesendt til et regime, der har skrevet mit navn med rødt på deres likvideringslister, fordi jeg som læge udførte min gerning for at redde civile.

Støt borgerforslaget – skriv under på linket

Det er det Danmark, jeg kender. Det er det Danmark, jeg er. Det er det Danmark, vi ikke må miste.

Det bruger jeg mange nætter på at tænke over, hvordan vi som borgere kan agere bolværk og beskytte vores Danmark fra populistiske politikere, fra ubarmhjertig symbolpolitik.

Og jeg ved, at røde og blå vælgere herude har det ligesom mig. Vi har politiske visioner og ideer, men vi ved inderst inde nu, at dette er grænsen at sende folk ned til en diktator, vi hader for at fodre hans torturmaskiner med de unge, vi bør beskytte. Det er hertil og ikke længere.

Jeg kæmper indædt med mange af jer ud af indignation og vrede på vores lands vegne, men også på de unge syreres vegne og på deres mødres og fædres vegne. Giv de unge klap og ros. Bak dem op, de er vores fremtid. De er også Syriens fremtid, når det land en dag skal genopbygges, og de er Danmarks fremtid indtil da.

Og jo; jeg kæmper også, fordi jeg vil have, at min søn skal vide, at jeg stod op for konventioner og international solidaritet. Jeg håber, at han vil gøre det samme for andre og at han vil vide, at det er den største gave og opgave, han har: når man er velsignet med sikkerhed, så skal man kæmpe for andres sikkerhed. Det er vores Danmark.

Vi er lige begyndt efter demoen i går. Det bliver kun større. Meget større.

I kan starte med at støtte dette borgerforslag, som jeg også er medstiller af: Stop tilbagesendelsen af syriske flygtninge til farlige og usikre forhold.


LÆS MERE AF HAIFAA AWAD HER


Se indslag om sagen fra TV2 nedenfor:


Topbillede: Læge Haifaa Awad kæmper for Danmark og for Syrien – og for de værdier, hun vil kendes på, skriver hun. Foto: Privat.

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller bliv abonnent!

Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv abonnent her Pil mod højre

Haifaa Awad er 29 årig dansk-syrisk læge født i Damaskus, men vokset op i Danmark. Hun er uddannet som læge fra Københavns Universitet fra 2013, og arbejder som anæstesilæge i Danmark, når hun ikke er frivillig læge i Syrien eller dets nærområder.

Har deltaget aktivt i danske dialogprojekter i Mellemøsten, herunder emner som kvinderettigheder, interreligiøs og interkulturel dialog igennem mange år.

Rejser som frivillig læge til Syrien, hvor hun arbejder på et felthospital i oprørskontrollerede områder og rapporterer om Syrien indefra. Senest har hun to dagbøger publiceret, der beretter om den civile lidelse under den syriske bombehimmel og om det regime orkestrerede systematiske drab på sundhedspersonale.

Haifaa er debattør, skribent, foredragsholder og flittig bruger af de sociale medier, hvor der med lige dele ironi og indignation kommenteres på Syrien, dansk indenrigspolitik, nødhjælp og flygtningerettigheder. Hun har boet i Syrien, New York, Færøerne og Danmark, og hendes tanker er ligeså et virvar af input og refleksioner over kulturer, identitet og god madkunst.

Seneste artikler om Debat

liberalisme krise økonomi politik

Liberalismens krise #2

POLITIK & SAMFUND // DEBAT (LONG-READ) – Liberalismens oprør mod enevældet var rettet