Vesterbro

Så tynd, så tynd

i Liv & Mennesker/Klumme af
VESTERBRO // VIGNET – Stemningsbillede fra en herlig, skøn og gennemgentrificeret bydel

En af de omflakkende psykiatriske patienter på Vesterbro, København.

Hun er blevet så tynd så tynd. Jeg siger til hende: “Jeg har en tyver til dig lige om lidt” og går ind i Brugsen. “Satans, jeg har sgudda ikke 20 kr, og jeg kan ikke hæve over på mit kort” – men heldigvis er der en løstklingende 20’er i min bukselomme. “Giv hende mer!” tænker jeg, “nej, jeg har fa’me kun til en halv husleje, og den er jeg gået i gang med at æde op”. “Hvasså om du er bagud med en 20’er eller hundrede kroner – det er sgudda ligegyldigt”, “men det kan sgudda ikke være fattigrøve der skal stå for almisserne” osv. osv. kværner det uværdigt inde i mig. Nærigheden vinder, huslejeangst er stærk.

Hvorfor fanden siger jeg det sidste? Jeg fortæller hende ikke noget, hun ikke ved, men jeg snakker helt klart om noget, hun ikke magter? Hvad vil jeg med det?

Udenfor giver jeg hende 20’eren. Hun er blevet så tynd så tynd. “Hvis jeg havde mere havde jeg givet mere,” siger jeg. Hun siger bare “ja …​ tak” og rækker hånden frem. Hendes hænder er svulmet op, fingrene står som overpumpede cylindre med rifter og blågule mærker. Uforvarende siger jeg, “sikke nogen hænder du har fået, og du er helt tynd?”.  “Ja” siger hun bare.

Hvorfor fanden siger jeg det sidste? Jeg fortæller hende ikke noget, hun ikke ved, men jeg snakker helt klart om noget, hun ikke magter? Hvad vil jeg med det? Jeg bander over mig selv, nærig og dum og et røvhul er jeg. Rundt om os flagrer folk i dyre solbriller og tasker, der koster flere måneders mad. Ingen af dem har kvababbelse, det er en herlig aften på Vesterbro.

Fuck, jeg hader lortet – og jeg hader min egen snotdumme magtesløshed, og hun står stadig dernede. Hvorfor fanden har Vor Hellige Moders Hjerte hin storblinkende Mette og Skt. Astrid ikke været nede og stikke hende et hjem og noget behandling?

Lort lort lort og lort – jeg kan fa’me ikke ha’ det.

LÆS ANDRE ARTIKLER AF ESBEN SØVANG MAALØE HER

 


Topillustration: Vesterbro, København. Wallpaperflare.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller bliv abonnent!

Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv abonnent her Pil mod højre

Esben Søvang Maaløe er født 1966 og bor i København. Han har ernæret sig som blandt andet musiker, programmør og bartender. Er for tiden kontanthjælpsmodtager og dybt bekymret over udviklingen i verden, vesten, Europa og Danmark. Skabte i april 2015 en vis furore med en kronik i Politiken kaldet 'Her på bunden ser vi skævt til hinanden'. Esben beskæftiger sig som debattør og skribent især med alle aspekter af økonomisk ulighed og dens konsekvenser for et samfund. Har du lyst til at honorere Esbens arbejde, er hans MobilePay 52 80 35 40.
Esben Maaløe søger pt. skrivearbejde. Alt arbejde med tekst har interesse.

Seneste artikler om Liv & Mennesker