Overgangsalder

Alexandra Crosskey vil bryde tabuet om overgangsalderen

i Liv & Mennesker/Sundhed af
SUNDHED // OVERGANGSALDER – Kvinder bør ikke efterligne deres mødre og lide i stilhed, når det gælder overgangsalderen. Det mener Alexandra Crosskey, der går på menopause-café og opfordrer kvinder til at turde tale frit om en væsentlig periode i deres liv.

Det hele startede sidste sommer, hvor Alexandra var 48 år. Hendes mand havde bemærket, at hun ikke helt var sig selv. Hun havde en kortere lunte, oplevede angstanfald og lagnerne var badet i sved om natten. Alexandras mand begyndte at sende hende artikler om overgangsalderen.

Min mand havde fanget signalerne, før jeg havde. Jeg døjede med angst og var omtåget. Det var meget ulig mig, for jeg er en meget selvsikker person. Jeg oplevede, at det var svært for mig at holde fokus

”Min mand havde fanget signalerne, før jeg havde. Jeg døjede med angst og var omtåget. Det var meget ulig mig, for jeg er en meget selvsikker person. Jeg oplevede, at det var svært for mig at holde fokus. Hedeturene begyndte også at blive slemme.”

“Og om natten oplevede jeg en kombination af hedeture og panikanfald på samme tid,” fortæller hun.

For Alexandra var starten på overgangsalderen en heftig oplevelse, med en blanding af både fysiske og psykiske gener:

”Mine blødninger blev kraftigere, og min menstruation blev uregelmæssig. Nogle gange kunne jeg ikke komme ud af sengen i to dage, fordi jeg følte, at mine indvolde var ved at falde ud. Jeg husker, at jeg havde tendens til at være lidt mere vred og opførte mig en smule irrationelt,” fortæller hun.

Jeg lagde min kost om. Jeg begyndte at spise soyabaseret føde, nødder og frø, der kan understøtte hormonbalancen. Jeg begyndte at dyrke motion, og tog en dukkert i det kølige havvand om morgenen, som hjalp på min krop efter en nat badet i sved

Ændrede kost og dyrkede motion

Alexandra tog kampen op og fandt på strategier for at få det bedre. Hun begyndte at acceptere overgangsalderen og læste mere om den for at forstå, hvad det hele gik ud på.

”Jeg lagde min kost om. Jeg begyndte at spise soyabaseret føde, nødder og frø, der kan understøtte hormonbalancen. Jeg begyndte at dyrke motion, og tog en dukkert i det kølige havvand om morgenen, som hjalp på min krop efter en nat badet i sved med hedeture. Det tog meget af mine fysiske og følelsesmæssige symptomer.”

Vi skal bryde tabuet omkring overgangsalderen. Inden for de seneste par år er der begyndt at ske en forandring, hvor kendte kvinder taler åbent om overgangsalderen, og det er interessant

Alexandra fortæller, at hun har det godt med sig selv i dag. Hendes menstruation er udeblevet i tre måneder, hvorefter den er kommet tilbage. Denne gang knap så kraftig, som den plejede at være.

Overgangsalder – gør ikke som din mor

Alexandra ærgrer sig over, at kvinder ikke taler mere åbent om så vigtig en overgang i deres liv, og deler deres erfaringer for at hjælpe hinanden. Derfor har hun taget initiativ til at starte en menopause-cafe, hvor kvinder kan mødes for at drikke en kop kaffe eller te og få en sludder om overgangsalderen.

”Vi skal bryde tabuet omkring overgangsalderen. Inden for de seneste par år er der begyndt at ske en forandring, hvor kendte kvinder taler åbent om overgangsalderen, og det er interessant,” nævner hun.

Amerikanske stjerner, som Oscarvinderne Gwyneth Paltrow og Angelina Jolie, har begge talt åbent om overgangsalderen. Og det mener Alexandra, at alle kvinder bør lære noget af.

”Vi bør ikke gøre som vores mødre gjorde, og gå igennem overgangsalderen uden at dele denne fase i vores liv med vores ægtefælle og familie. Det er vigtigt, at vi inddrager dem, så de forstår, at vi ikke er ved at blive skøre.”

Alexandra vil også slå et slag for karrierekvinderne, som er i overgangsalderen.

”Forestil dig en kvinde, som er på højdepunktet i sin karriere. Hun sidder til et vigtigt møde og pludselig pibler sveden ned ad ansigtet på hende eller hun får svært ved at komme på et bestemt ord, fordi hun føler sig omtåget,” siger hun og opfordrer kvinder til at turde at tage skridtet og tale åbent om overgangsalderen, og gøre en forskel – også på arbejdspladserne.

Næste menopause cafe finder sted torsdag den 24. september klokken 10 på KaffeKilden, Nordre Frihavnsgade 81, 2100 København Ø.

Tilmelding kan ske til: alexandracrosskey@gmail.com.

LÆS MERE OM SUNDHED I POV HER


Foto: Alexandra Crosskey vinterbader for at afhjælpe symptomerne på overgangsalderen. Privat foto.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller bliv abonnent!

Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv abonnent her Pil mod højre

Journalist, foredragsholder og direktør i Femilog Holding Aps. Jeg skriver primært om kvinders helbred med fokus på alle faser i overgangsalderen. Emnet er interessant, fordi det lige så stille er begyndt at rykke sig fra at være super tabu til noget kvinder pludselig, ”tør” at tale om.

Jeg er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2005, og har været ansat hos 3F, BT, TV 2 NEWS, TV 2, og BL Danmarks Almene Boliger med alt, hvad der hører sig til inden for kommunikation og journalistik, og i forskellige roller som, redaktør og praktikantvejleder.

Følg mig på:

https://femilog.dk/

https://www.facebook.com/pages/category/Health---Wellness-Website/Femilog-100776478325240/

https://dk.linkedin.com/in/samina-usman-0a389663

Kontakt mig på redaktion@femilog.dk, hvis du har tip til idéer.

Seneste artikler om Liv & Mennesker