mink

Åbent brev til fødevareministeren fra værnepligtige: Få nu stoppet minkopdræt

i Indland/Danmark af
MINKAFLIVNING // ÅBENT BREV – “I forbindelse med min værnepligt har mit hold og jeg været med til at aflive mink. Vi har derfor skrevet et åbent brev til fødevareminister Rasmus Prehn, der indeholder vores oplevelser og tanker om minkpelsindustrien,” skriver Axel Aabye om brevet, der er underskrevet af 23 ud af 24 på holdet af værnepligtige, der bistod i minkaflivningen. “Jeg skriver til dig, fordi du lige nu har en hidtil uset mulighed for at stoppe et inhumant erhverv – få det nu gjort,” slutter brevet.

Åbent brev til Fødevareministeren

Kære Rasmus Prehn,

Som værnepligtig i Beredskabsstyrelsen meldte jeg mig af mange årsager. Jeg meldte mig for at slukke brande. Jeg meldte mig for at yde førstehjælp. Jeg meldte mig for at have nattevagter og weekendvagter. Jeg meldte mig for at redde liv. Ikke for at tage dem.

De sidste mange uger har Beredskabsstyrelsen bistået i at aflive mink. Jeg har været med til at fange. Jeg har været med til at aflive. Jeg har været med til transportere. Jeg har været med til at rengøre. Jeg har været med til at begrave.

Når jeg i fjernsynet ser, hvordan man kritiserer mine kollegaer og mig for måden, vi afliver dyrene på, savner jeg, at man også ser de horrible vilkår på minkfarmene – og at kritikken bliver rettet derhen, hvor den burde – på netop minkindustrien

De sidste mange uger har jeg derfor været på flere minkfarme end de fleste danskere nogensinde kommer til. Jeg har været på de store. Jeg har været på de små. Jeg har været på de få ”pæne”, hvor skilte inviterer til at besøge, og jeg har været på de mange andre, hvor de ikke gør. Jeg har været der, hvor minkene bliver udsultet. Jeg har været der, hvor de bliver fedet op, som var de til foie gras. Fælles for alle farmene er, at minkenes forhold er forkastelige.

Mink er store dyr – alligevel bor de op til tre i et lille bur. Frie mink er sikkert hurtige dyr – alligevel har de, der har undsluppet deres bure været lette at fange i kraft af, at de aldrig har haft mulighed for at løbe før. Hvide mink giver sikkert flotte pelse – i deres bure er deres blodige bidemærker bare tydeligere.

Når jeg i fjernsynet ser, hvordan man kritiserer mine kollegaer og mig for måden, vi afliver dyrene på, savner jeg, at man også ser de horrible vilkår på minkfarmene – og at kritikken bliver rettet derhen, hvor den burde – på netop minkindustrien.

På trods af at opgaven er hård, har jeg alligevel gennemført den, fordi folkesundheden er truet, og fordi Danmark står overfor en international krise. Jeg har ikke lyst til, at jeg eller mine efterfølgere skal gennemgå lignende i fremtiden.

Jeg skal ikke gøre mig klog på den samfundsøkonomiske gevinst ved minkavl, men intet pengebeløb kan undskylde deres forhold. Den sande pris for pels kender kun minkene, og det har jeg i kraft af opgaven, nu fået indblik i.

Jeg skriver til dig, fordi du lige nu har en hidtil uset mulighed for at stoppe et inhumant erhverv – få det nu gjort.

De bedste hilsner,

Mink underskrivere af åbent brev

Brevet er underskrevet af 23 ud af 24 af dem, der på vores hold har været med til indsatsen.


LÆS MERE OM MINKSAGEN HER


Topfoto: Mink i bur, Wikimedia Commons. Indsat foto af underskriverne til det åbne brev er taget af Axel Aabye.

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller bliv abonnent!

Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv abonnent her Pil mod højre

POINT of VIEW International er et uafhængigt, digitalt kvalitetsmedie, der publicerer journalistik i form af nyhedsanalyser, anmeldelser, klummer, essays, debatindlæg samt kurateret borgerjournalistik indenfor især samfunds-, kultur-, erhvervs- og udlandsstof.

Siden POV blev grundlagt 1. februar 2016, har mediet udviklet sig til et etableret og anerkendt, mellemstort online medie med mere end 700 bidragsydere, der publiceres i ugebrevet POV Weekend, på pov.international, Facebook, Instagram, Twitter og LinkedIn.

Seneste artikler om Indland

terror

Den blinde terrorvinkel

TERROR // MEDIEKRITIK – Siden 11. september 2001 har både medier, efterretningstjenester