Software og kvinder - det er oplagt.

Udvikling af software handler om mennesker – derfor skal flere kvinder vælge IT

i Digitalt/POV Business af

POV BUSINESS // KOMMENTAR – ”Jeg føler mig privilegeret over at gå på en uddannelse, hvor jeg kan være med til at udvande de skadelige stereotyper – især den værste af alle: at kvinder ikke kan programmere. Jeg er heldigvis selv et eksempel på det modsatte.” Alma Freiesleben er softwareudvikler hos Siteimprove og hun er træt af fordomme om såvel kvinder som softwareudvikling og IT.

“Du ved da minus om computere!”

“Hvad med freds- og konfliktstudier?”

“Er du ikke bange for, at der kun er nørdede drenge på dit studie?”

Ovenstående er blot et par af de reaktioner, jeg fik, efter jeg valgte at studere softwareudvikling. At mit valg for fire år siden faldt på IT Universitetet, kom mildest talt bag på mange mennesker – ikke mindst mig selv.

Mit navn er Alma Freiesleben, jeg elsker at gå i farverigt tøj, særlig lyserødt, dekorere mit hår med sommerfugle, glimmer og glitter, holde cocktailfester, danse til Dolly Parton og Elton John, og så arbejder jeg som softwareudvikler hos Siteimprove.

Når jeg i dag er bachelor i softwareudvikling, skyldes det ikke, at det pludselig åbenbarede sig for mig, at jeg bare elsker computere – det gik snarere op for mig, at IT (om noget) faktisk handler om mennesker

I gymnasiet havde jeg tysk og samfundsfag og anså mig selv som en glødende humanist. Jeg skulle selvfølgelig læse freds- og konfliktstudier i Malmø og frem for alt arbejde med mennesker. Når jeg alligevel i dag er bachelor i softwareudvikling, skyldes det ikke, at det pludselig åbenbarede sig for mig, at jeg bare elsker computere – det gik snarere op for mig, at IT (om noget) faktisk handler om mennesker.

Software og kvinder - det er oplagt.
Software og kvinder – det er oplagt. Foto: Tececorp

Det kan være svært at forestille sig, når “computer-nørden” er en stereotyp som konsekvent reproduceres i både tale og tv. En lynende intelligent, men socialt akavet, lidt ranglet fyr, omgivet af tomme flasker energidrik i et bælgmørkt kælderværelse.

Det var i hvert fald min forestilling om mine kommende studiekammerater. Jeg beroligede mig selv ved tanken om, at jeg altid kunne droppe ud. Det var altså på mange måder, som om jeg allerede inden jeg startede, forventede, at jeg ikke ville gennemføre mit studie – og mine omgivelser forventede det måske heller ikke.

Jeg er meget langt fra den spinkle pubertetsfyr i kælderværelset, og måske endnu længere fra den grove Lisbeth Salander, som er den eneste kvindelige IT-ekspert, jeg kan komme i tanke om at have set skildret i populærkulturen. Der var altså ikke ret mange rollemodeller at spejle sig i.

Studiet var svært, for computere og software var helt bestemt fremmed for mig. Det var som at flyve til Mars og prøve at skabe et fundament og sprog der.

Dét er det fantastiske ved IT: i en verden, hvor alt har at gøre med IT, kan IT have at gøre med alt

Men heldigvis var der andet liv på Mars – og det var ikke kun en befolkning bestående af energi-drikkende Marsmænd, der var heldigvis også et par kvinder, bare ikke ret mange.

Folk kom fra alle landets egne, flere havde gået på filmhøjskole, andre gik op i teater, spillede musik eller bryggede øl. Disse interesser vil mine studiekammerater kunne kombinere med deres karriere i IT. Selv interesserer jeg mig for feminisme og mennesker, hvilket driver mig i min hverdag. Dét er det fantastiske ved IT: i en verden, hvor alt har at gøre med IT, kan IT have at gøre med alt.

Af den grund er det vigtigt, at vi også får flere kvinder ind i IT, fordi der er IT overalt. Hvis vi ikke får kvinderne med, bliver IT-sektoren ved med at være domineret af mænd, som i så mange andre fag.

Det er en skam. Kvinder skal have en finger med i spillet. Ingen skal udelukkes fra et fag, som er så vigtigt for så mange. Jeg opfordrer til mere repræsentation og diversitet i IT branchen. Det er også sjovere.

Nu er det også sådan, at kvinder har domineret industrien tidligere. Omkring midten af 1900-tallet var det almindeligt for kvinder at arbejde med computere og software, men desværre, og det kan der være mange årsager til, skete der noget, som gjorde, at kvinder forlod erhvervet.

Jeg tager virkelig hatten af for alle de opfindelser, mænd har skabt gennem tiden, men jeg er også klar over, at mænd har haft en frihed, som kvinder ikke har haft

Det anede jeg ikke, før jeg startede på mit studie. Jeg blev også introduceret til Grace Hopper, som er kendt for at have udviklet det første programmeringssprog i midten af 1900-tallet.

Grace Hopper: Wikipedia

Hun er en stærk kvindelig rollemodel, som jeg bedre kunne spejle mig i end de mandlige eksperter, som altid bliver fremhævet. Grace Hopper er et bevis på, at man som kvinde sagtens kan være softwareudvikler og endda en banebrydende en af slagsen.

Jeg tager virkelig hatten af for alle de opfindelser, mænd har skabt gennem tiden, men jeg er også klar over, at mænd har haft en frihed, som kvinder ikke har haft.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvilke fantastiske opfindelser inden for IT og teknologi vi er gået glip af, fordi kvinder forsvandt fra erhvervet og jeg håber, at det vil lykkes at inkludere alle de grupper af mennesker, der historisk set er blevet sat uden for døren, andet er simpelthen for ærgerligt.

Jeg vil gerne arbejde for, at både mænd og kvinder (og alle derimellem), kan få lov at beskæftige sig med lige netop det, der driver dem, fremfor konstant at skulle lade sig begrænse af snævre, og i øvrigt forældede, forestillinger om mande- og kvindefag.

For tag ikke fejl: det er sjovt og udfordrende på den fede måde at være softwareudvikler.

Det har været utrolig rart for mig at uddanne mig til noget, hvor man lærer et helt konkret håndværk, nemlig at kode. Der går ikke mange uger på uddannelsen, før man kan skrive sit eget lille program.

At programmere er som at være opfinder og detektiv på en gang, men det er en skam, at det faktum drukner i en gammel stereotyp, “computer-nørden”, som altid er uden sociale kompetencer eller menneskelig varme. Jeg oplever tværtimod passionerede og inspirerende mennesker, som ønsker at gøre en reel forskel gennem deres fag, både på uddannelsen og i deres videre arbejdsliv.

Jeg føler mig også privilegeret over at gå på en uddannelse, hvor jeg kan være med til at udvande de skadelige stereotyper – især den værste af alle: at kvinder ikke kan programmere. Jeg er heldigvis selv et eksempel på det modsatte.  

For mig handler softwareudvikling om mennesker.


LÆS MERE OM KVINDER I TECH – HER FINTECH – I POV.

Topfoto: Softare, IT og Kvinder i Tech. Arttower – Pixabay.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller bliv abonnent!

Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv abonnent her Pil mod højre

Alma Freiesleben (f. 1996) er vokset op i København, med et lille afbræk hvor hun boede i Jylland. Efter hendes mor, Trine, døde, flyttede hendes far, Eigil, med Alma på 13 og to mindre søskende, Flora og Elvira, tilbage til København.
Alma Freiesleben er bachelor i softwareudvikling fra IT Universitetet i København, arbejder fuldtid i et år som softwareudvikler hos Siteimprove. Derudover bruger hun oftest muligt sin stemme som en af få kvindelige softwareudviklere og fortæller sin historie om hvordan hun endte i software.
Til sommer vender hun tilbage på universitetsbænken, hvor hun påbegynder (måske) sidste kapitel af sin uddannelse, nemlig ved at læse til kandidatgraden i datalogi.

Seneste artikler om Digitalt