Når posten bryder sammen

i Featured/Danmark/POV Business/Quick POV af

I Vinterbyøster blev posten bragt ud i sne og slud. Men den gamle julekalender fra Danmarks Radio afspejler en virkelighed, der ikke længere findes. I dag kan man risikere at spejde længe efter sin post, mens postvæsenet fastholder, at serviceniveauet er tilfredsstillende. Lone Theils beretter om fortvivlende dårlig service og efterlyser læsernes bud på løsninger.

For 11 dage siden skrev jeg til Post Danmark og beklagede mig over den virkelig ringe service. Jeg har f.eks. ikke fået de billetter til den nu afviklede bogmesse, som mit forlag sendte til mig for over to uger siden. Jeg har ventet i over tre uger på en prøvekuvert med en bog sendt fra Kolding. Og endelig har jeg haft mit hyr med en pakke fra Rusland med et lille stykke keramik lavet af en kunsthåndværker. Pakken var tracket til Danmark, men forsvandt herefter fra jordens overflade.

Jeg skrev blandt andet:

Kære Post Danmark/Nord,

Jeg skriver fordi jeg er ret rystet over at noget, der er så fundamentalt i et velfungerende samfund som at kunne regne med at få den post, der er sendt til en åbenbart er glippet helt for jer.
Inden for de seneste to uger har jeg oplevet et voldsomt foruroligende svigt i jeres service.
Jeg har eksempelvis ventet på en pakke sendt fra Rusland og havnet hos jer (iflg. tracking) den 16. oktober. Den har jeg ikke modtaget endnu, her knap tre uger senere.
Jeg venter på en bog sendt i en prøvekuvert fra Kolding for to uger siden her til mandag.
Og jeg venter på billetter til Bogforum sendt fra mit forlag i København for otte dage siden her på mandag.
Det er bare den post jeg kender til. Derudover er jeg ret sikker på, at der er andre leveringer jeg ikke har fået.

Jeg mangler ord for hvor rystende og utrygt der er at ens post ikke når frem. Er den blevet stjålet? Er den blevet smidt ud? Er der nogen der har åbnet den og læst min personlige korrespondence?
Alle mulige spørgsmål melder sig, når I ikke yder den helt basale kerneydelse som I tager jer mere end godt betalt for, som er at bringe posten sikkert frem mellem afsender og modtager.

Jeg er så dybt rystet og jeg undrer mig i dén grad over, at der er så lidt styr på noget som helst og om I simpelthen har påtaget jer en opgave som I på ingen måder synes at være i stand til at udfylde og ikke magter?

Jeg har ringet angående min pakke fra Rusland og fået at vide, at jeg MÅSKE ville få den i den her uge eller i næste uge. Ingen ved hvor pakken er henne eller hvad der kan være sket med den. I fredags ringede jeg igen – dels for at tjekke op på pakken, der ikke er ankommet, dels for at finde ud af hvorfor jeg ikke får post på min adresse?

Jeg talte med en medarbejder, der udtrykte stor overraskelse over, at der skulle være et problem i haveforeningen. Og det alene chokerer mig. Han fastholdt, at der er ikke er nogen kendte problemer i mit område. Men jeg ved, at adskillige, hvis ikke de fleste af mine naboer heller ikke har fået den post de så ivrigt venter på. En af mine naboer mangler op til flere pakker, en anden har ventet i 20 dage på at få leveret et sim-kort til telefonen. Begge har skrevet pr. mail og ringet til jer. Uden noget resultat og åbenbart er der ikke noget som helst system hos jer, der så fanger, at der er et ret udtalt problem i det her område.

Jeg vil selvfølgelig meget gerne have den konkrete post jeg står og mangler. Men først og fremmest vil jeg meget gerne høre fra en overordnet, der kan forklare mig hvorfor jeg skal være utryg ved om min post kommer frem eller er stjålet eller smidt i en skraldespand.

Jeg vil gerne have en forklaring på, hvorfor I ikke har bedre styr på at levere de ydelser I er betalt for? Jeg vil gerne vide hvilke konkrete tiltag, der er taget for at jeg – og andre får deres post igen.

Og endelig vil jeg gerne have forsikringer om, at der er blevet sat tiltag i værk, så den her slags ikke sker og vi ikke har et postvæsen, der er på linje med hvad man kan levere i et u-land. Herunder vil jeg også gerne forstå, at når op til flere har påpeget et problem her i Hf Kongelund (der trods alt har haft helårstatus i tre år nu), hvordan det så kan være, at disse problemer åbenbart ikke samles på nogen systematisk måde, så hver anmeldelse af et problem åbenbart står helt alene.

Alt i alt er jeg efterladt med et indtryk af at det her postvæsen er utroværdigt, upålideligt og at jeg i fremtiden skal bruge kurer-firmaer hvis jeg køber ting på nettet og stipulere overfor alle sælgere, at de frem for alt i verden ikke må bruge jer, hvis pakkerne skal nå frem.

Jeg gruer for hvad der skal ske når I skal håndtere julepost. Med den effektivitet I lægger for dagen pt. regner jeg med at modtage mine julekort i maj,

Jeg ser frem til at høre fra jer hurtigst muligt.

Post Danmark svarer i dag bl.a.

“Jeg kan se, at min kollega Vibeke har lavet en undersøgelse på din forsendelse fra Rusland, som ankom til Danmark og var til check i tolden for en måned siden. Hun skriver i sagen, at hun har indtalt en besked på din telefonsvarer, hvor hun undskylder forsinkelsen i vores internationale postcenter. Jeg kan se, at du stadigvæk ikke har modtaget den og , vi har ingen registreringer på den, efter den faktisk er videresendt fra internationalt Postcenter. Desværre er det ikke lykkedes mig at lokalisere den. Jeg kan ikke gøre andet end at henvise dig til afsender med henblik på en reklamation. Det er jeg ked af.
Vi er ved at være tilpasset de nye omlægninger, vi har været igennem henover sommeren og efteråret, og kan se, at leveringskvaliteten ligger godt over servicemålet. “

Mafiafinten

Leveringskvaliteten ligger godt over servicemålet? Really?

Jeg skal nu skrive til en russisk keramiker, der beviseligt har sendt min vare til Danmark og reklamere til hende over dårlig service hos Post Danmark? Really?
I går skulle jeg sende en stak bilag til min revisor og jeg turde simpelthen ikke andet end at sende dem anbefalet, fordi man kan ikke regne med at posten kommer frem længere. Det kostede 98 kroner. Det er en slags afpresning, er det ikke? Post Danmark leverer så dårlig service, at man er nødt til at betale ekstra for at de leverer den helt basale service som de egentlig var ansat til i forvejen.

Mit spørgsmål til læserne er følgende: Hvad gør vi egentlig? Postvæsenet lever åbenbart i et parallelt univers, hvor der er et tilfredsstillende serviceniveau. Så hvordan kan man egentlig få Post Nord til at tage de her problemer alvorligt? Forslag modtages med kyshånd. Men lad lige være med at sende dem med posten, ikke?

Det virker lidt som de metoder, mafien tager i brug. Man betaler ekstra for “beskyttelse” mod alskens ulykker.

Jeg blev så irriteret, at jeg gik ind og kiggede lidt nærmere på de betingelser, posten lovligt skal operere under og de er her:

“PostNords datterselskaber Post Danmark A/S og Posten AB har pligt til at tilbyde de posttjenester, som er omfattet af befordringspligten i Danmark og Sverige. Den nationale lovgivning i de to lande er baseret på EU-direktivet, som regulerer postbefordringen inden for EU, samt på Verdenspostkonventionen, som regulerer international postbefordring.

Vilkår i Danmark

I Danmark er EU-direktivet blevet gennemført med en ny dansk postlov fra 2016.

Den fastslår bl.a. at det må tage fem dage for et brev at nå frem nu og at kvalitetskravet for breve og pakker er fastsat til 93%.

Altså fem hverdage for et almindeligt brev. Hvilket jo i rigtig mange tilfælde slet ikke bliver overholdt. Når jeg har skrevet om de her problemer, er det min fornemmelse at det er et generelt og udbredt problem. Pakker forsvinder sporløst, breve dukker ikke op. Folk får rykkere, fordi de aldrig når at få deres regninger, så de har en chance for at betale dem til tiden. Hospitalsvæsenet har problemer med prøveresultater, der ikke længere når frem i et rimeligt tidsrum og derfor ikke kan bruges.

Mit spørgsmål til læserne er følgende: Hvad gør vi egentlig? Postvæsenet lever åbenbart i et parallelt univers, hvor der er et tilfredsstillende serviceniveau. Så hvordan kan man egentlig få Post Nord til at tage de her problemer alvorligt? De er reguleret af Trafikstyrelsen. Er det næste skridt en klage hertil? Med tusindvis af underskrifter fra folk, der egentlig bare vil have et fungerende postvæsen og er træt af at føle sig snydt så vandet driver ved at blive bedt om at betale mere og mere for en ikke-eksisterende service?

Forslag modtages med kyshånd. Men lad lige være med at sende dem med posten, ikke?

Opdatering: Siden denne historie blev offentliggjort, har jeg startet en underskriftsindsamling, ikke mindst inspireret af de mange historier, der er væltet frem fra folk, der har fået lignende dårlig service. Når der er underskrifter nok er det planen at gå til Post Nords ledelse og senere Trafiktilsynet.

Man kan skrive under her – og må meget gerne dele linket med andre, der har haft lignende dårlige oplevelser. Jo flere klager, jo sværere bliver det for Post Nord at fastholde, at der er tale om få og spredte problemer og at det hele går så fint.

http://www.skrivunder.net/klage_over_rystende_darlig_service_hos_post_nord_i_danmark

Topfoto: YouTube, DR’s julekalender Vinterbyøster.

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Forfatter, journalist, gastronørd. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole 1996 og har tilbragt 16 år af karrieren som London-korrespondent for Berlingske Tidende og senere Politiken. Har desuden arbejdet for Danmarks Radio, TV2, Radio 24Syv og en række magasiner og blade. Underviser på bl.a. DJMX og kursusleder på DjE.
Debuterede som forfatter i 2015 med Pigerne fra Englandsbåden, der er solgt til oversættelse i 16 lande. Forfatter til biografen Globetrotter sammen med Jens Bjerre, der også udkom i 2015. Andet bind i serien om Nora Sand "Den blå digters kone" udkom i juli 2016. I 2017 kom radiokrimiromanen 87 Sekunder i samarbejde med DRs P1. Samme år blev Lone Theils nomineret til Martha-prisen som danskernes yndlingsforfatter. Tredje bog i Nora Sand-serien Heksedrengen udkommer i februar 2018.
Har desuden bidraget til rejsebøger om London og Dublin i serien Vide Verden. Kickbokser og uforfærdet amatørkok.
Hvis man vil bidrage til Lones skriverier på POV kan man donere direkte til hende på hendes Mobile Pay: 23 61 24 00

Seneste artikler om Featured