Lavet af lort?

i Liv & Mennesker/Danmark/Kultur/Politik & Samfund af

Min kollega (og mit forbillede i mine tidlige stand-up år) Lasse Rimmer har været fanget i en shitstorm. Fordi han skrev noget på twitter. Allerede her kan jeg 100 procent vælge side, fordi shitstorme er så retarderede: Massevis af mennesker vælger kollektivt at tage en udtalelse på nettet og læse den så nedsættende, som de overhovedet kan, og så kommentere den igen og igen, uden på nogen måde at forsøge at forstå meningen. Og helt uden at overveje hvorfor, den egentlig blev skrevet.

Lad os først tage, hvad Lasse Rimmer skrev:

”Mit hjerte bløder for enhver, der rammes af depression. Men hvis du springer ud foran et tog, så er du lavet af lort, deprimeret eller ej”. Her ses det oprindelige tweet:

Hårdt, men har vi ikke tænkt det, når vi har læst om tog, der er forsinkede på grund af personpåkørsel, eller måske endda har siddet i et? Jeg har.

Nu har jeg selv været deprimeret, i flere omgange, og en gang så dybt, at jeg forsøgte at tage mit eget liv< og tro mig, jeg havde overvejelser om, hvordan jeg kunne forvolde mindst mulig skade på mennesker omkring mig. Og nej, der er garanteret mange, der havde hårdere depressioner end mig, og jo, du må godt gætte på, at ”så har jeg nok ikke været rigtig deprimeret”, men jeg har de ar, jeg har, og føler mig ikke krænket af, at Lasse Rimmer siger noget indlysende rigtigt: Nemlig at man kan begå selvmord på mere eller mindre betænksomme måder.

Mig og mine 80’er- deprivenner i gymnasiet plejede at diskutere det på ekstra sorte aftener. Jeg tror, vi kom frem til, at hvis man kunne ligge i et hul og trække en stor betonblok ned over sig, så ville det være optimalt for de efterladte. Så trak jeg i 1993 nogle streger i armen og derefter en streg i sandet og lovede mig selv aldrig at tænke den slags igen, og siden har jeg kun tænkt på selvmord, når det skete for andre.

Og ja, jeg tænker stadig over metoden. Gør man skade på alle mulige omkring sig, eller tænker man sig om og går bort i en hvisken og ikke et skrig, som andre vil høre for det indre øre, resten af deres liv?

Uddybninger virker ikke i de dér shitstorme. Det er derfor, de hedder sådan. Der findes ikke ”milde briser af forslag til hvordan du ellers kunne have udtrykt dig”, og det er fordi shitstorme er født i det virtuelle latrin under Ekstra Bladets ”Nationen”, og alle der deltager i dem burde vide bedre.

Sådan har Lasse Rimmer uddybet sit tweet: At han følte med den hjælpeløse togfører, der på tætteste hold bliver tvunget til at se en ulykkelig selvmorder blive kørt ihjel.

Men uddybninger virker ikke i de dér shitstorme. Det er derfor, de hedder sådan. Der findes ikke ”milde briser af forslag til hvordan du ellers kunne have udtrykt dig”, og det er fordi shitstorme er født i det virtuelle latrin under Ekstra Bladets ”Nationen”, og alle der deltager i dem burde vide bedre:

Har det på nogen måde forbedret forholdene for de psykisk syge at svine Lasse Rimmer til? Har det ført til forøgede midler til psykiatrien? Har protesterne, over at han brugte udtrykket ”lavet af lort”, fået de deprimerede til at føle sig mindre lavet af lort? Har tusind opslag, tweets og protester reddet den stakkels person, som sprang ud foran et tog og blev årsag til Lasse Rimmers udbrud og mange menneskers sorg? Har du selv gjort noget for de deprimerede for nylig?

Jeg har. Jeg prøver at holde op med at være en. Det hjælper mig, når folk taler om, hvor mange deprimerede, der findes og hvor svært, de har det. Det får mig til at føle mig bedre tilpas. Så er jeg nemlig ikke den eneste, der har sovet mange dage væk, jeg ellers kunne have brugt på at være omstillingsparat i konkurrencestatens tjeneste. Så når vi taler om, at der er mange, mange, mange danskere, der lider af en depression, eller er i fare for at blive ramt af en, så gør det mig egentlig ikke utilpas. Jeg glæder mig over, at det gør, at vi taler om, hvad man kan gøre ved folk, der er ramte af en depression. Det har vi snakket meget om i et par dage. Lige siden Lasse Rimmer skrev sit tweet….

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Sebastian Dorset (født 29. september 1970 i Aalborg) er standupkomiker, foredragsholder og skribent. Dorset blev student fra Odense Katedralskole i 1990 og debuterede som standupkomiker i 1995 på Britannia i København. Han er uddannet journalist fra DJH i 1997. I 2003 medvirkede han i standuptourneen Fem på flugt med Mikael Wul Mikael Wulff, Omar Marzouk, Lasse Rimmer og Carsten Bang. Har flere gange deltaget i TV2 Zulu programmet Stand-up.dk. Han har medvirket i det årlige standupshow til fordel for Unicef, Talegaver til Børn i 1997 og i årrækken 2003-2008, hvor han var vært sammen med Anders Fjelsted i 2006. Fra 2003 til 2007 var han bagsideskribent på gratisavisen Urban. Fra 2003 til 2009 arbejdede han som redaktør på DRs satireredaktion Tjenesten, der sendte på både P3 og DR2. Sebastian Dorset blev brugt som vært på 6'erens komiske talentshow "Danmarks næste Comedy-stjerne". Han har desuden skrevet materiale til Mette Lisby, Jarl Friis Mikkelsen, Jan Gintberg og Tobias Dybvads program Dybvaaaaad! på TV 2 Zulu, ligesom han i 2008 var medskribent på taler for Villy Søvndal (SF).
Hvis man vil honorere Sebastian for hans arbejde på POV kan man donere til ham på hans Mobile Pay: 22 13 11 62

Seneste artikler om Liv & Mennesker