Jeg vil ikke købe afladsbreve, bare fordi jeg ikke køber noget på Black Friday

i Liv & Mennesker/Civilsamfund af

BLACK FRIDAY // DEBAT – Black Friday er en irriterende, men også kærkommen mulighed for at indse, at mit bæredygtighedsbarometer er i minus. Den dårlige samvittighed kommer snigende, selv om jeg ikke har i sinde at købe noget netop i dag. Jeg vil derfor droppe at spille det moralske kort, det er at sløjfe indkøbene på denne kapitalismens festdag, hvis man som jeg tilsmudser kloden resten af året. 

Indrømmet. Jeg skulle lige til at svinge krabasken dyppet i kapitalismekritik rundt i denne klumme i ren marxistisk automatik. Black Friday er over os, der måtte være nogen at skælde ud. Men pilen peger på mig selv.

Midt i min Vesterbrovælde følte jeg ellers umiddelbar tilpashed ved, at jeg ikke havde lyst til at forbruge på Black Friday. Lige indtil jeg tænkte på, at jeg i dén grad allerede har forbrugt i indeværende år, selv om jeg ikke køber så meget som en pakke tyggegummi på Black Friday.

Black Friday får således en anden funktion, end den er designet til. Det USA-inspirerede indkøbsinferno kan bruges som en irriterende, påtrængende og kærkommen mulighed for at reflektere over sit eget forbrug siden sidste gang der var Black Friday. Også selv om man holder sig på behørig afstand af Fisketorvet, Fields og hvad har vi

Det har været sort både mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag. Har fløjet mange gange i 2019, flere gange uden for Europa for at besøge venner, passe mit arbejde og holde ferie. Har spist varer, der har været længe undervejs.

Det er således ikke de køb, jeg ikke gør mig på denne kapitalismens festdag, der gør kloden til et grønnere sted. Det er derimod min skødesløse levemåde i løbet af året, som ikke når det samlede salg på Black Friday til sokkeholderne, der gør verden sort.

Derfor tænker jeg: Hvad betyder en enkelt dags aflad hos klimasamvittigheden, der er vor tids præst, hvis man som jeg ofte sidder i en flyvemaskine?

Med det spørgsmål i baghovedet vil jeg droppe de selvglade iscenesættende reklamer for, at jeg ikke køber noget på Black Friday. I stedet vil jeg gøre klogere i at udvise bæredygtig adfærd årets 364 andre dage. Det er det, der tæller for alvor, hvis man går saldoen på klimakontoen efter i sømmene.

Black Friday får således en anden funktion, end den er designet til. Det USA-inspirerede indkøbsinferno kan bruges som en irriterende, påtrængende og kærkommen mulighed for at reflektere over sit eget forbrug siden sidste gang der var Black Friday. Også selv om man holder sig på behørig afstand af Fisketorvet, Fields og hvad har vi.

Når dansken skal slanke sig, lyder mantraet tit, at det ikke handler om, hvad man spiser af kalorieholdige produkter mellem jul og nytår, men derimod hvad man indtager mellem nytår og jul. Pointen er, at man sagtens kan spise sig tæt på udpumpning d. 24. december og tage en ekstra gang sovs til julefrokosten uden at bukserne strammer af den grund, hvis man ellers sørger for at leve sundt resten af året.

Samme tankegang kunne være brugbar i forbindelse med Black Friday. Det er ikke denne sorte fredag, der er vigtig i et klimaperspektiv. Det er tiden efter Black Friday 2019 frem til Black Friday 2020, der tæller. Og her er mulighed for forbedring.


Foto: Needpix.com

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Lauritz Korfix Schultz, født 1989. Er cand.mag. i dansk og historie og arbejder som gymnasielærer og freelancejournalist.
Kan du lide hvad du læser? Så støt Lauritz' skrivekløe på Mobile Pay 60691117.

Kontakt: lauritzkorfix snabela gmail.com

Seneste artikler om Liv & Mennesker

Vesterbro

Så tynd, så tynd

VESTERBRO // VIGNET – Stemningsbillede fra en herlig, skøn og gennemgentrificeret bydel