Rejsebrev: Man skal holde vejret i tunneller

i Internationalt/KLIMAKRISE/Kultur/Liv & Mennesker/Rejse af

At rejse er at leve. I sidste uge tog jeg til Mallorca med tre veninder. ”Hvad skulle du på foto: Signe WennebergMallorca?”, spurgte min bror lige før, da vi var til påskefrokost. ”Spise og drikke og komme i godt humør” svarede jeg. ”Hvor længe var I væk?” fortsatte min bror. ”Bare tre nætter og to dage. Vi ristede ikke så meget som et stykke brød selv. Vi spiste ude. Vi fik de vildeste måltider. Og vi holdt en køkkenfest til klokken tre om natten”. ”Lyder godt”, lød det henført fra min berejste bror, der taler fem sprog flydende. Og jeg kom i tanke om noget.

REJSEBREVE

For nogle år siden havde jeg en plan om at lave et rejsesite, der skulle hedde Rejsebreve. Eller Travelletters. Our Travelletters. Eller noget. Jeg købte en del domæner. Hvorom alting er, så ville jeg skabe et blogmedie for rejsebreve. Jeg elskede, elskede, elskede at læse rejsebreve i gamle dage.

Jeg er fra landet. Der er lange vintre. Der sker ikke en skid. Man kunne drømme sig væk, når man læste om nogen, der var langt væk. Der er ikke de steder på jordkloden, jeg ikke har været i tankerne, når nogen har taget mig med derhen via rejsebreve. Jeg har læst om dannelsesrejser, jordomrejser, flyrejser, togrejser, fodrejser og skibsrejser. Da jeg var cirka 12 år tegnede jeg meget. Jeg tegnede ud fra gamle rejsebøger. Furede ansigter. Fjerne horisonter. Skibe. En dag gik jeg ind i stuen og sagde til min mor og stedfar, at jeg endelig vidste, hvad jeg ville: Jeg ville besøge alle lande i verden. Alle de lande jeg læste om.

Det var dengang forlagene og aviserne havde penge til at betale. Og det var dengang gode skribenterIMG_5253 og også tidens største forfattere rejste ud i verden og berettede ærligt, sjovt, begavet, grumt og medlevende. Og uden at skrive i kursiv forneden, at rejsen var betalt af den og den rejsearrangør eller flyselskab. Jeg havde en ide om, at man kunne lave rejsestafetter, så eventuelle sponsorer kunne give til en pulje af billetter, men ikke til bemeldte rejse, sådan at læserne kunne få troværdige læseoplevelser igen. Ægte, ærlige, gode rejsebreve.

Men så kom jeg fra ideen om et site til rejsebreve. Ikke fordi jeg ikke savner at læse om rejser. Jeg vil til enhver tid hellere læse Conde Nast Traveller end et hvilket som helst modeblad. Men fordi jeg mistede gejsten. Jeg kunne ikke forene min store bekymring for verdens tilstand, klimaets tilstand, med at rejse og eventuelt (uha!) lokke andre til at rejse med flyvemaskiner rundt om jordkloden. Så jeg fik det lidt dobbelt med det.

KLIMAAKTIVISTER PÅ FLY

At rejse er at leve. H.C. Andersen havde jo ret. Det gør godt at rejse. Mennesker, der gør godt, rejser. Dem, der deltager i fredskonferencer rejser. Dem, der fører verdens klimapolitik rejser. Dem,IMG_5237 der er de sejeste klimaktivister rejser. Leonardo Di Caprio rejser. Og i lang tid tænkte jeg, at første skridt til at lægge vores vaner om, må være, at vi altid laver to-i-en-ferier. Skal man ud i embeds medfør, så kan man holde ferien i forlængelse, og spare en flyrejse. Hvad ellers? Kan man kompensere? Købe skov? Købe kvoter? Eller rejse på bæredygtige ture, hvor man sørger for at forbruge lokalt og bæredygtigt og hjælpe lokalbefolkninger, når man rejser? Eller er alle rejser lige slemme? Og er alle, der rejser – på andet end jernheste – bare dumme imperialister, kapitalister og miljøsvin?

Nuvel. Jeg blev opslugt af et andet projekt i stedet. Som man gør som iværksætter, hvor der altid er ti skibe i søen og to, der kommer hjem.

Jeg byggede et klimakorrekt bæredygtigt træhus på pæle i Danmark og formidlede det bredt, for at skabe så store forandringer som muligt med denne case. Vores forbrug af ubæredygtige byggematerialer i ubæredygtige hjem er en større belastning end vores ubæredygtige transport, så vi må sætte ind også her.

Som jeg skrev i min bog (Byg Bæredygtigt): Hvorfor rejse til Vietnam, når man kan blive i Vejby? Ja, at rejse i sommerhus er den mest bæredygtige ferieform, nå ja, sammen med cykelture og fodrejser.

TASKER, FLASKEVAND OG DYR, DER PRUTTER

Ud over det. I huset har jeg bundet så meget CO2 i det træ, der er brugt, at jeg har positive CO2-IMG_5262aftryk. Der er en ingeniør-nørd på Twitter, som ud fra mit samlede forbrug af træ (det er meget, for huset består af 98,7 certificeret træ), og hvad træ binder af kuldioxid, og hvad en persons carbon footprint i gennemsnit er pr år, har regnet ud, at jeg har et positivt fodaftryk for de næste 50 år på grund af alt det træ, jeg har brugt. Hvis man ser sådan på det. Hvad man selvfølgelig ikke kan. For alle må af etiske grunde minimere deres forbrug af alt, der belaster kloden og flyrejser er af det onde. Ligesom computere. Telefoner. Lamper. Vaskemaskiner. Tørretumblere. Køleskabe. Komfurer. Biler. Møbler. Byggematerialer (især cement). Tøj (især denim). Mad (især importeret og det, der stammer fra dyr, der prutter). Og så videre.

Nu har jeg så været i mit sommerhus i alle ferier og det har været dejligt. Og i huset skal jeg nu til at skrive en klimabog for hverdagsforbrugere om, at ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. For sådan er det. Ingen kan gøre alt. Alle kan gøre noget.

Vi kan godt rejse mindre. Nogle kan rejse markant mindre. Men nogle gange, så kommer vi til at rejse. Eller kommer til at drikke en flaskevand, som er fy-fy. Eller spise en bøf, selvom rødt kød er det værste for klimaet.

Eller kommer til at bruge ikke-bæredygtige materialer. Eller kommer til at købe en ny, ikke brugt, sofa, som er helt ude af cirklen i den cirkulære økonomi. Eller en helt vildt pæn taske, selvom der er nogen, der sulter i Afrika. Eller kommer til at gå i seng med en, man godt ved, at man ikke skal gå i seng med. Man skal ikke slå sig selv oveni hovedet med det alt sammen. Man kan måske godt nyde det en lille smule. For man er kun et menneske.

MAN SKAL HOLDE VEJRET I TUNNELLER

Ligesådan med rejser. Nogle gange, så kommer vi til at rejse af gammel vane. Og sådan var det for IMG_5228mig i sidste uge på Mallorca. Og det var godt sådan. For vi grinede og grinede. For eksempel når vi lærte, at man altid skal holde vejret i alle tunneller i verden. Hvorfor? Vi ved det ikke. Sådan er det. Eller når en udbrød ”se ham der, han er helt vildt lækker, men spiller suduko, det er jo usexet, så det er spild af lækkerhed”. Eller når en sagde, at hun ville have en kat, men blev affejet med ordene: ”Mænd gider ikke kvinder med katte”. Jeg har mindst halvtreds af disse onliners i en note på min telefon, de bedste noteret en sen nat på en bar, der serverede gintonics med agurk, med udsigt til skibe og havn. En aften, hvor en havde slået fast ”at det er faktisk uforskammet at ligge der og lege kildeleg på en fin restaurant”. Og en anden opdagede ”en tand i bunden af tasken” efterfulgt af et ”kom, de ryger joints ude på kajen”.

Hvad skulle vi på Mallorca? Spise, drikke og komme i godt humør. At rejse er den bedste medicin jeg kender. At rejse er at leve.

Se flere billeder på min Instagram – hvor, du også kan se #sommerhusbyggeri (søg på hashtagget)

Læs om verdens første FSC-certificerede bæredygtige træhus på pæle på min blog www.sommerhusbyggeri.dk og book evt. et foredrag via min side www.signewenneberg.dk

Kunne du lide denne artikel, så skulle du tage at blive venner med os på Facebook. Så får du også alle links til vores nye artikler. Bliv ven med os her. 

Holder du af POV International så bliv abonnent for 20 kr. om måneden (eller mere, hvis du er rig eller et firma) via PayPal. Del også gerne artiklen med andre. Vi har ikke noget reklamebudget. Se ude til højre…

Facebook kommentarer

Modtag POV Weekend, følg os på Facebook – eller støt vores arbejde

Modtag ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her  Pil mod højre

POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at støtte vores arbejde? Bliv frivilligt støttemedlem her  Pil mod højre

Intet medieforbrug er gratis og mit arbejde støttes på det her nummer: 21 43 54 63.

Jeg var medstifter af POV 1.feb. 2016. Er uddannet retoriker og lever af at være foredragsholder og forfatter. Har skrevet en del bøger. Se bogliste og kontaktinfo ovre på min egen blog - www.signewenneberg.dk. Se den daglige grønne positive formidling på www.instagram.com/signewenneberg - og på facebooksiden om hverdagsaktivsme www.facebook.com/signewenneberg

Tak på forhånd for donationer til flere grønne tekster! Jeg ser alle indbetalinger og jubler.

Seneste artikler om Internationalt