mm

Katrine Axholm

Jeg er uddannet terapeut fra Psykoterapeutisk Institut i København. Derefter har jeg taget en gestaltterapeutisk overbygning på Københavns Gestalt Institut. Jeg har også deltaget på flere sommerkurser arrangeret af GATLA (Gestalt Association Los Angeles). Jeg kender alt til at skulle få en hverdag til at fungere og samtidig bevare gnisten og nærheden i mit (efterhånden gamle) parforhold. Jeg ved også hvad det vil sige at være alt for optaget af, hvad andre mon synes om mig og om jeg kunne leve op til deres forventninger.
Jeg har været afhængig af bekræftelse og anerkendelse og at få kærligheden på den helt specielle måde, som kunne fylde mit store indre usikre hul. Jeg er mest af alt optaget af parforholdet. I den relation kan vi lære allermest om os selv og jeg tror ikke det er tilfældigt hvem vi forelsker os i. I parforholdet kan vi udvikle os og blive bedre mennesker med endnu mere at give, både til os selv, men også til andre.
Ud over at have sessioner med klienter i min praksis, bliver jeg jævnligt brugt som ekspert i radio, skrevne med. Lige nu er jeg ved at optage en programrække til TV3 om parforhold, som bliver vist til efteråret 2017. Meld dig til mit nyhedsbrev, så skriver hører nu nærmere, når jeg ved, hvornår programmerne bliver sendt. Læs mere på axholm.com

Se alle skribentens artikler

Kærlighed efter sommerferien: Hverdagen truer eller gør den?

Tilbage til hverdagen. Tænker du, oh my, den der ferie, den gik alt for stærkt, jeg kunne godt tænke mig tre uger mere? Eller, phew, så fik vi overstået den alt for lange ferie i regnvejr i sommerhus i Esbjerg. Godt jeg skal tilbage på kontoret i morgen.

Måske har I nydt sommerferien med alting i langsomt tempo, måske har I skændtes det meste af vejen ned gennem Tyskland på den årlige bilferie. Måske er I altid gode til at rejse sammen, men når hverdagen vender tilbage, så gør konflikterne det også. Måske bliver de udfordringer I har bare mere eksponeret, når I er sammen 24/7.

Uanset hvad kan du beslutte, at slutningen på sommerferien er en slags lille-nytår, og derfor muligheden for at gøre status over første halvår af 2017. Blive klogere af dine fejl.

Fejre dine succeser og bruge det hele til at få endnu mere ud af resten af året. Du har jo kun lige nu, så den rette blanding af taknemmelighed og selvrefleksion er en god begyndelse på de mørke måneder (men lad os lige håbe, at der kommer liiiidt mere sommer inden, den er forbi for alvor).

Du kan spørge: Hvordan synes jeg selv, det går? Er det fedt at komme tilbage på jobbet, eller truer det lange mørke efterår og endeløse dage på cykel i regnvejr? Kigger jeg på ham, jeg deler toiletrulle med, og synes han er pisse sød og dejlig, eller bliver jeg en lille smule irriteret bare ved at se hans sko stå i gangen? Eller omvendt: er min udkårne fortsat den skønne kvinde jeg mødte, eller er det egentlig rart, når hun skal noget andet og ikke er hjemme?

Skriv fem ting, som du synes, du har gjort rigtig godt i løbet af foråret og sommeren. Hvor kører det for dig? Hvor kan du klappe dig selv på skulderen

Den største fejl, du kan begå i den proces, er at bruge al din krudt på, hvor frustreret du er over din chef eller hende nede fra marketing, som er virkelig nederen, eller hvorfor filan er din mand eller kone ikke også bare lidt mere…

Det ændrer nemlig ikke en rygende fis. Og du ved det godt. Det er bare det letteste at se på alle de andre, og så slipper du jo for at se på dig selv. For det er sgu ikke altid noget lystspil. Og så er du jo ligesom også tvunget til at gøre noget ved det, og det er ikke altid nemt.

Skriv fem ting

Så lav denne lille, men vigtige øvelse med mig; jeg lover, at det bliver godt, og ellers må du ringe…

Skriv fem ting, som du synes, du har gjort rigtig godt i løbet af foråret og sommeren. Hvor kører det for dig? Hvor kan du klappe dig selv på skulderen og sige: Det gjorde jeg godt. Mere af det.

Måske har du besluttet dig for ikke længere at skælde dine børn ud, heller ikke selvom du har været presset, og det er lykkedes de fleste gange. Det er sgu dag godt gået. Giv dig selv lidt kredit for det. Mindst fem ting, men hold dig ikke tilbage.

I er to voksne mennesker som tager et voksent ansvar for jer selv hver især. I kan ikke lave om på hinanden, I kan kun ændre noget hjemme hos jer selv

Så kommer turen til de fem ting, hvor du mener, at der er plads til forbedring. Stresser du for meget, vil det hele og har svært ved at sige fra? Det er dig, som ved det bedst. Igen bare fem ting, lad være med at lave en lokumsrullelang liste og slå dig selv i hovedet. Et skridt ad gangen.

Nu kommer det sjove. Spørg din mand eller kone, kæreste, samlever, regnbuepartner, whatever, om han eller hun har lyst til at gøre det samme.

Hvis ja, kan I sætte jer sammen en aften og dele de indsigter I har fået, og de beslutninger I har taget om, hvor jeres fokus skal ligge i løbet af det næste halve år.

Det interessante er selvfølgelig, at i stedet for at sidde og tale om hinanden og måske endda blive uvenner over jeres forskelle, og de frustrationer det bringer, så har I muligheden for at have fokus hjemme hos jer selv, hvor I reelt kan gøre en forskel hver især.

Hvis I har lyst, kan I kommentere på hinandens liste, men vær varsomme med ikke at stille jer til dommer over, hvad den anden prioriterer. Himmelvendte øje og suk er forbudt (men det kan du nok godt tænke dig til).

Du ved bedst om dig

Hvis det her skal være en god oplevelse, så er I to voksne mennesker som tager et voksent ansvar for jer selv hver især. I kan ikke lave om på hinanden, I kan kun ændre noget hjemme hos jer selv.

Du synes nok, at jeg har skrevet det nogle gange nu, men jeg gentager jeg det gerne, for jeg sidder hver dag med par i min praksis, som stadig ikke har forstået, at det er et faktum for alle relationer:

Du ved bedst, når det gælder dig selv. Med lidt kærlig selvrefleksion og et fast blik indad, er du den allerbedste til at skabe dig det liv, du vil leve. Sammen med den du elsker. Eller alene. Du bestemmer.

God fornøjelse.

Topillustration: pixabay.com

POV lønner ikke sine skribenter. Hvis du nyder Katrines tekster, kan du donere direkte til hende på 2233 1158 – på forhånd tak. Og især tak fordi du læser med.

Kategorier